Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Αναδιαπραγμάτευση του προϋπολογισμού με τις Βρυξέλλες επιδιώκει η Ισπανία, θέλει αύξηση των κοινωνικών δαπανών

Αναδιαπραγμάτευση του προϋπολογισμού με τις Βρυξέλλες επιδιώκει η Ισπανία, θέλει αύξηση των κοινωνικών δαπανών

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση του προϋπολογισμού της Ισπανίας επιδιώκει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας PSOE/Podemos, υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, και για τον σκοπό αυτό θα συζητήσει εσπευσμένα με τις Βρυξέλλες τη δυνατότητα ευελιξίας στην εφαρμογή του και διεύρυνση του δημοσιονομικού περιθωρίου για τις κοινωνικές δαπάνες.

Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η κυβέρνηση διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευνοϊκότερους όρους για την εκπλήρωση των περικοπών περίπου 8 δισ. ευρώ, που απαιτούν οι Βρυξέλλες για τον νέο προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαβούλευση εντός της Ισπανίας ώστε να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες συμμαχίες στη Βουλή που θα επιτρέψουν την ψήφισή του.

Με γνώμονα τη διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής της, η συμμαχία Σοσιαλιστών/Podemos που έχει θέσει ως στόχο την απεξάρτηση από την οικονομική πολιτική λιτότητας που είχε επιβάλει -κι ακόμη τηρείται- η προηγούμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση των στόχων του προϋπολογισμού.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Σάντσεθ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, είχε συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 1,9% του ΑΕΠ για το 2019 και 0,5% για φέτος, όμως η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια έχει εκτροχιάσει τις προσπάθειες προς την επίτευξη αυτών των στόχων. Στην προηγούμενη εκτίμηση της εκτελεστικής κυβέρνησής του Σάντσεθ τον Οκτώβριο, στο σχέδιο για τον προϋπολογισμό που υπέβαλε στις Βρυξέλλες προέβλεπε έλλειμμα 1,7% για το τρέχον έτος, μακράν των υπολογισμών της Κομισιόν, που το εκτιμούσε στο 2,3% για το 2019 και στο 2% για φέτος.

Την αποστολή της διαπραγμάτευσης έχει αναλάβει η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο και η έκβασή της ενδέχεται να επηρεάσει τον χρόνο της κατάθεσης του κειμένου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου αναφέρουν των το κείμενο για το νέο περιθώριο για τις δαπάνες δεν πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τον Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση όχι πριν εξασφαλισθούν οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές συμμαχίες για την έγκρισή του.


Πηγή