Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
«Αναρρώνει» η οικονομία της Ευρωζώνης από το «τραύμα» του κορονοϊού

«Αναρρώνει» η οικονομία της Ευρωζώνης από το «τραύμα» του κορονοϊού – Newsbeast

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιούλιο καθώς ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης για την υγεία της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 54,9 μονάδες τον Ιούλιο από τις 48,5 τον Ιούνιο, συγκριτικά με την αρχική εκτίμηση για 54,8 μονάδες. Για τέσσερις μήνες, ο δείκτης βρισκόταν κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε στην ευρωζώνη και η αισιοδοξία βελτιώθηκε αλλά οι επιχειρήσεις και πάλι προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους. Ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες συγκριτικά με τις 43,2 του Ιουνίου.

Καθώς χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού, οι άνθρωποι πήγαν σε μπαρ και εστιατόρια, με τον δείκτη PMI για τον τομέα των υπηρεσιών να ανέρχεται στις 54,7 μονάδες από τις 48,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 55,1 μονάδες.


Πηγή