Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Αναστασιάδης: Η διαχείριση της Αθήνας αποδυναμώνει την αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας

Στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το διεθνές δίκαιο, οι συμμαχίες και η ΕΕ αποτελούν την ασπίδα προστασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά που σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, σε μια στιγμή που ο συντονισμός, η αλληλοενημέρωση είναι ίσως από τις πιο επιβαλλόμενες» και προσέθεσε:

«Βεβαίως σε όποια κρίσιμη καμπή ή και μη κρίσιμη ακόμα, η μεταξύ μας συνεργασία είναι τόσο άψογη, έτσι ώστε να ενεργούμε και να πολιτευόμαστε κατά τον ωφελιμότερο για τις πατρίδες μας τρόπο. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια, που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το διεθνές δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην ΕΕ. Αυτό που είμαι βέβαιος θα μας απασχολήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα στη συνάντηση ΕΕ-ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα στείλουν ακόμη πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιωνδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είτε της Ελλάδας είτε της Κύπρου. Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς Ελλάδας στην διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα θέλω να σε ευχαριστήσω βεβαίως για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου ή και των υπουργών, την παραχώρηση δωρεάν ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μια στιγμή που ευρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να αποδίδει είτε εμένα είτε σε εσάς – αφού είναι μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία – άλλα κίνητρα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και για τη δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακος και συγκεκριμένα στην Επταγώνια, ενός σταθμού που θα στοιχίσει περίπου 650 – 700.000 ευρώ. Και πάλι ευχαριστώ, καλωσόρισες Κυριάκο μου και προσβλέπω στις επόμενες στιγμές που θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε κατ΄ ιδίαν».

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας, για την ανοικοδόμηση του Πυροσβεστικού Σταθμού
«Ευγνώμονες ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς Ελλάδας ΕΥ, για τον εξοπλισμό του και για την προμήθεια δύο πυροσβεστικών οχημάτων. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, παρακάθισαν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.


Πηγή