Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αναταραχή στις αγορές από την όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Το «φωτιά και οργή» του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα και η απειλή της Πιονγκγιανγκ για πιθανά αντίποινα προκάλεσε ανασφάλεια στους επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν προς την ασφάλεια του γεν, του ελβετικού φράγκου, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων.

Ενώ οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία καταγράφουν απώλειες, το ελβετικό φράγκο αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του έναντι του ευρώ τα τελευταία δυόμισι και πλέον χρόνια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα σχόλια του Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα έχουν δημιουργήσει νευρικότητα και ο φόβος είναι ότι ο πρόεδρος πράγματι το εννοεί όταν λέει “φωτιά και οργή”», δήλωσε ο Ναέμ Ασλάμ, αναλυτής στην Think Markets στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι είναι τυπική αντίδραση των επενδυτών να στρέφονται προς τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,9%, με τις απώλειες να επεκτείνονται μετά την επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον στρατιωτικών κοντά στο Παρίσι, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για «σκόπιμη ενέργεια». Ο γαλλικός δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,6% και ο γερμανικός κατά 1,3%.

Ο δείκτης Nikkei 225 του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου καθώς το ισχυρό γεν έπληξε τις εταιρίες εξαγωγών, ενώ ο δείκτης της Νότιας Κορέας KOSPI υποχώρησε κατά 1,1% σε χαμηλό επτά εβδομάδων. Το γουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου.Ο βασικός δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%.

Αντίθετα, οι επενδυτές στράφηκαν σε στοιχεία που τείνουν να ευνοούνται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικών αναταραχών.

Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 109,70 ανά δολάριο. Το ελβετικό φράγκο ανέστρεψε την πτωτική πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων και ενισχύθηκε κατά 1,1% στο 0,9611 ανά δολάριο. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, το φράγκο ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,2% στα 1,1305 ανά ευρώ. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στο 1,1733 δολάριο.

Οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 4,3 μονάδες βάσης στο 2,24% ενώ των αντίστοιχων γερμανικών κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,43%, σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,6% στα 1.268 δολάρια η ουγγιά.

localStorage.clear();


Πηγή