Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν θεώρει ότι μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ με το προσφυγικό

«Κάθε μέρα που περνά η Τουρκία, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το δημοκρατικό ιδεώδες» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «πογκρόμ» κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους και απλούς πολίτες.

Αναφερόμενος στις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και το «πάγωμα» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι ο Ερντογάν «θεώρει ότι μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ με το προσφυγικό για να κλείσουμε τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, με την υποχωρητικότητα τους, το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η κα. Μέρκελ», Ωστόσο τονίζει ότι με την εξαίρεση μιας μικρής μειοψηφίας, «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου στο ΕΚ θεώρει ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τότε θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ έχει τα οικονομικά εργαλεία για να αποτρέψει τον εκβιασμό του κ. Ερντογάν στο προσφυγικό».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θεωρεί «καταστροφική» για την χώρα μας μια πιθανή επιστροφή στο «Δουβλίνο» θεωρώντας το ηθικά απαράδεκτο από τους εταίρους να προβούν σε μια τέτοια κίνηση, μιλάει για «έλλειψη αλληλεγγύης» και «υποκρισίας» για όσους δεν δέχονται ότι Ελλάδα και Ιταλία χρειάζονται βοήθεια στο προσφυγικό ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα το 2015. Τέλος δηλώνει απαισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί «σε μια αδιέξοδη στρατηγική με αποτέλεσμα να συνυπογραφεί υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα που εξασφαλίζουν συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας».


Πηγή