Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανησυχία για τα εθνικά ζητήματα, τον Ερντογάν και τους Αλβανούς στη ΝΔ

Συναγερμό για τα μείζονα εθνικά θέματα με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την κλιμάκωση της εθνικιστικής ρητορικής του “δορυφόρου” της Τουρκίας, Έντι Ράμα, έχει σημάνει στο επιτελείο της αξιωματικης αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις διαρκείς εθνικές οχλήσεις κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας, δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιδεικνύει την πρόθεσή του για διαρκή κλιμάκωση της έντασης, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση για την ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ενδεικτικό των διαχρονικών «ρεφλέξ» της ΝΔ για τα εθνικά ζητήματα είναι το γεγονός ότι ήδη από το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί με τον «σκιώδη» υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για δύο και πλέον ώρες από την πολιτική ηγεσία, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των τριών σωμάτων και στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις με ειδική αναφορά στους ένστολους, δείχνοντας ταυτόχρονα όπως σημείωναν εθνικές πηγές ότι θεωρεί πως τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Με την ιδιαίτερη μνεία στους ενστόλους πάντως πέραν του εθνικού μηνύματος που επιχειρεί να στείλει εκτός συνόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί της ουσίας επιχειρεί να θωρακίσει εκ δεξιών το κόμμα την ώρα που έχει θέσει σε πλήρη εξέλιξη την προσπάθεια άλωσης του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Την ίδια ώρα πάντως, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν, υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του πως «οι επαναλαμβανόμενες, από την Άγκυρα, δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, που – εδώ και σχεδόν έναν αιώνα – έχει καθορίσει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα στην περιοχή, συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη», επισημαίνοντας πως αυτές «διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».


Πηγή