Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανησυχία για τα εμπορικά σήματα ελληνικών προϊόντων μετά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Η επίδραση που ενδέχεται να έχει η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας στα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊόντων, ιδίως των αγροδιατροφικών, προκαλεί την ανησυχία των εξαγωγέων, όπως δήλωσε σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επικείμενη διοργάνωση του συνεδρίου Export Summit.

Όπως είπε, οι εξαγωγείς επιθυμούν λύση, ώστε οι πωλήσεις τους να γίνονται απρόσκοπτα, αλλά ταυτόχρονα έχουν μεγάλη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα.

Ο ΣΕΒΕ, συμπλήρωσε, θα επιδιώξει να συμμετάσχει στη μικτή επιτροπή που θα συσταθεί μεταξύ των δύο χωρών, σε σχέση με θέματα που αφορούν τις εμπορικές επωνυμίες και σήματα. Όπως είπε, ήδη πριν από τη συμφωνία, υπήρχε τεράστια σύγχυση στις διεθνείς αγορές σε σχέση με την ονομασία.

Ενδεικτικά ανέφερε τις πιπεριές Φλωρίνης, που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως «μακεδονικές πιπεριές», το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι, τον μακεδονικό χαλβά, αλλά και τα κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν καταφέρει να καθιερώσουν με τον όρο «μακεδονικό κρασί»: «Όποια μάχη έχει δοθεί σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά το κρασί, την έχουμε κερδίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει ακόμη διαβάσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η πρώτη του εντύπωση είναι ότι αυτή δεν είναι καλή σε ό,τι αφορά τα «μεγάλα γράμματα», ενώ ίσως είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τα μικρά γράμματα και τους αστερίσκους. Οι εξαγωγείς, πρόσθεσε, επιθυμούν Ευρωπαίους εταίρους, και δεν θα είχαν αντίρρηση η εισδοχή της ΠΓΔΜ στην ΕΕ να γίνει «ακόμη και αύριο», αλλά με σεβασμό στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και της ελληνικής γλώσσας.

Την ανάγκη προστασίας των ελληνικών εμπορικών επωνυμιών, αλλά και των ελληνικών επενδύσεων, είχε άλλωστε επισημάνει προ ημερών, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος είχε ακόμη υπογραμμίσει ότι «η διευθέτηση του ζητήματος θα έχει σαφείς θετικές επιδράσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά κυρίως θα συντελέσει στην εμπέδωση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, έκανε λόγο για «περίπλοκη συμφωνία με γκρίζα σημεία», επισημαίνοντας ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία. «Σε κάθε περίπτωση η εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” και η αποδοχή της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας συνιστούν πρώτης τάξεως εθνική υποχώρηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσεις ένα πρόβλημα που χρονίζει, ωστόσο η λύση που επιλέχθηκε από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μόνον ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί» σημείωσε ο κ.Καπνοπώλης, υποστηρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μετατρέπεται το σκοπιανό πρόβλημα σε ελληνικό.

«Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η λύση, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία των ελληνικών επενδύσεων και όλων των ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές χρήσεις των ελληνικών προϊόντων και των επωνυμιών τους, και γενικότερα τις ομαλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήρισε ως θλιβερή για την Ελλάδα τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων. Η συμφωνία «γεμίζει με πικρία τον λαό μας και καταπατά την αξιοπρέπεια του, αφού δεν σέβεται την ελληνική ιστορία και παράδοση.

localStorage.clear();


Πηγή