Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ανησυχίες στην ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αυξάνονται αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, υποβαθμίζοντας τους φόβους για υπερβολική επιβράδυνση στη νομισματική ένωση.

Τα επιτόκια, όπως επίσης δήλωσε ο Πράετ, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια καθώς ο αδύναμος πληθωρισμός δεν θα επιτρέψει στην τράπεζα να ομαλοποιήσει πιο γρήγορα την πολιτική της.

«Οι κίνδυνοι αυξάνονται, πρέπει να το παραδεχθώ αυτό», δήλωσε ο Πράετ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters. «Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αντίκτυπο στα πραγματικά στοιχεία… δεν είμαι υπερβολικά ανήσυχος».

Στις δύο εβδομάδες που πέρασαν από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα, ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit έχει αυξηθεί και η Ιταλία συνέχισε να συζητά εάν θα θέσει σε δοκιμασία τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αλλά ο Πράετ φάνηκε να υποβαθμίζει τον πολιτικό θόρυβο από την Ιταλία.

«Στην Ιταλία, έχουμε πολύ μεγάλη αντίθεση μεταξύ της επικοινωνίας, των δηλώσεων και των πράξεων», δήλωσε ο Πράετ. «Η βασική πληροφόρηση θα υπάρχει στον προϋπολογισμό, άρα θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο στην εικόνα αυτή».

localStorage.clear();


Πηγή