Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ανοίγει ο δρόμος για την εκπόνηση σχεδίων χρήσεων γης

Το δρόμο για την εκπόνηση σχεδίων χρήσεων γης σε τοπικό επίπεδο, πρόκειται να ανοίξει η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές, αλλά και η αποτροπή εδραίωσης ενός παράλληλου συστήματος σχεδιασμού, με κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις. Επίσης, στόχο αποτελεί η διασφάλιση του ρόλου και του κύρους του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, ως οργάνου κοινωνικής διαβούλευσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οργάνωση του εθνικού χώρου, με τρόπο που θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία και παράλληλα θα προστατεύει και καλλιεργεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι επίσης, ο καθορισμός της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης ως στρατηγικού στόχου του συστήματος χωρικού σχεδιασμού. Επιπλέον, στόχο αποτελεί η βελτίωση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, προκειμένου οι πολιτικές που ασκούνται σε διαφορετικά επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνοχή και λειτουργικότητα, καθώς και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των τομεακών χωροταξικών πολιτικών.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, ενισχύονται το περιεχόμενο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής, ώστε να αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, την έλλειψη Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς επίσης και ο ρόλος των περιφερειακών πλαισίων, ώστε πλέον να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα του συστήματος χωρικού σχεδιασμού

Τέλος, προβλέπεται η βελτίωση του τρόπου ενσωμάτωσης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων στο γενικότερο σύστημα χωρικού σχεδιασμού, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία λήξης της δημόσιας διαβούλευσης.


Πηγή