Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

«Ανώριμοι» οι πολίτες δήλωσε ο Τσίπρας στο Star -Τι είπε για προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ [βίντεο]

«Το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο για την απλή αναλογική, στην ανωριμότητα αυτή το ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινοβραδυνή πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του μετά την εκλογική συντριβή, στο δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Μιλώντας με ειλικρίνεια, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα, αποδοκίμασε την «εικόνα Βαβυλωνίας» που έδιναν τα στελέχη του, αποφεύγοντας να τα κατονομάσει, περιέγραψε ως μεγάλο λάθος τον εγκλωβισμό στην απλή αναλογική, την οποία, ωστόσο, υπερασπίστηκε εκ νέου.

Παράλληλα, κράτησε κλειστά τα χαρτιά για το πολιτικό του μέλλον, παρότι ρωτήθηκε επίμονα από τη Μάρα Ζαχαρέα για το αν θα παραιτηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα. Αποκάλυψε επίσης, για πρώτη φορά, ότι το βράδυ της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη του σκέψη ήταν να παραιτηθεί.

Ανώριμος ο λαός

Όταν ρωτήθηκε αν επιμένει για την απλή αναλογική, απάντησε πως «δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν και παραμένει και όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο» για την απλή αναλογική και «στην ανωριμότητα αυτή το ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών», που φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο:

Η φράση περί «ανώριμου λαού» που είπε ο κ. Τσίπρας προκάλεσε αίσθηση. Ο ίδιος μάλιστα αποδοκίμασε ανοιχτά δηλώσεις στελεχών του περί «Συνδρόμου της Στοκχόλμης», λέγοντας πως «το άκουσα με πολύ μεγάλη δυσφορία, γιατί είναι πολύ μεγάλο λάθος ιδίως από προοδευτικούς ανθρώπους, όταν δεν μας αρέσει η λαϊκή βούληση, να κατηγορούμε τον λαό. Να βρούμε τις αιτίες της ήττας σε εμάς και όχι στον λαό».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε «στρατηγικό εγκλωβισμό» την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση συνεργασιών, αναφέροντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν το περίμενε κανείς», ενώ «έχει να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών». «Ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «oι πολίτες πήγαν στην κάλπη με την παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές».

Επιμένει για τις ψήφους Κασιδιάρη

Όταν ρωτήθηκε αν μετανιώνει γιατί κάλεσε προεκλογικά τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επέμεινε: «Δεν αναφέρθηκα στους Χρυσαυγίτες», αλλά στους «πολίτες που ψηφίσανε τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν αντισυστημική τη Χρυσή Αυγή», είπε. 

Τι είπε για την Αχτσιόγλου

Για το εάν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί μια γυναίκα επικεφαλής κόμματος και πρωθυπουργό, με αφορμή και τη φημολογία πως θα δώσει το «δαχτυλίδι» του ΣΥΡΙΖΑ στην Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Είχαμε τη Φώφη Γεννηματά αρχηγό κόμματος. Για γυναίκα πρωθυπουργό το εύχομαι. Θα ήταν μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο δεν είναι να έχουμε μια γυναίκα, αλλά ποια πολιτική θα εφαρμόσει η γυναίκα. Το εύχομαι».

Για την προοπτική νίκης «δεν πετάμε στα σύννεφα»

Για την προοπτική νίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «κατ’ αρχάς μιλήσαμε για ανατροπή των συσχετισμών, δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ δυσμενές αποτέλεσμα για μας», και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, δεν είμαστε κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς». Αντίθετα, έθεσε ως εκλογικό στόχο «να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και επισήμανε: «Δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ. Έκανε μονομέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Με απασχολεί η Δεξιά και η πολιτική της. Η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα δύο σχέδια θα αναμετρηθούν στις εκλογές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας την ίδια ώρα ως αλαζονικό και πως δείχνει έπαρση «να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ένα είναι το κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση. Να αρνείται να προσέλθει σε ντιμπέιτ. Να θεωρεί ότι τρέχει μόνος του στις εκλογές».


Πηγή