Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αν και υπάρχουν συνθήκες εμφυλιακές, δε θα δούμε μια ένοπλη σύγκρουση στη Καταλονία για έναν και μόνο λόγο

Καζάνι που βράζει είναι η Καταλονία μετά τη de facto κατάργηση της αυτονομίας της από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία έστειλε την ισπανική εθνοφυλακή και την αστυνομία να συλλάβουν στελέχη της καταλανικής ηγεσίας και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Πλήθη Καταλανών συνέρρευσαν μπροστά στα δημόσια κτίρια προκειμένου να αποτρέψουν ενέργειες των ισπανικών Αρχών. Η ανησυχία είναι έντονη καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και αν δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, αν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να αλλάξει τον χάρτη της δυτικής Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το newsbeast.gr συνομίλησε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος σημείωσε τα εξής: «Είναι επικίνδυνα τα πράγματα και είναι έτσι για τον λόγο ότι υπάρχει ένα πολύ έντονο στοιχείο εθνικισμού στους Καταλανούς. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια ιστορικότητα σε αυτή την αντιπαράθεση, δεν είναι δηλαδή κάτι που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει μια προϊστορία βαθιά. Οι Καταλανοί έχουν τη δική τους γλώσσα, έχουν τη δική τους αστυνομία, έχουν μία εθνική ταυτότητα η οποία διαφοροποιείται από την αντίστοιχη ισπανική και αυτό φροντίζουν να το δείχνουν με εμφατικό τρόπο. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει θέμα αυτή την στιγμή.

Από τη στιγμή που η Μαδρίτη είναι υποχρεωμένη να τηρήσει σκληρή στάση και από τη στιγμή που οι Καταλανοί είναι επίσης αποφασισμένοι να τηρήσουν μια σκληρή στάση, φοβούμαι ότι μπορεί να έχουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα ρευστή το επόμενο διάστημα στην Ισπανία».

Σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν, σύμφωνα με αναλυτές αλλά και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η όλη υπόθεση να φτάσει σε πολύ ακραίες καταστάσεις, ο γνωστός διεθνολόγος τόνισε:

AP_17262703815543

«Σίγουρα τα φαινόμενα που είδαμε με την εισβολή της ισπανικής εθνοφυλακής στις καταλανικές Αρχές, δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη και το κλίμα, παρόλα αυτά, δεν πιστεύω ότι το 2017 μπορεί να δούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, κράτος μέλος της ΕΕ, ακόμα και αν υπάρχουν συνθήκες εμφυλιακές, να δούμε μια ένοπλη σύγκρουση.

Ασφαλώς θα υπάρξει η παρέμβαση από την ΕΕ, θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πού θα βρεθεί η “χρυσή τομή” -αν βρεθεί μεταξύ των δύο πλευρών- γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση στις θέσεις τους».

localStorage.clear();


Πηγή