Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Απίστευτο: Δασκάλα έδειξε φωτό του «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου στους μαθητές – Την κατήγγειλαν για πορνογραφία

Διευθύντρια σχολείου στη Φλόριντα παραιτήθηκε μετά από καταγγελία γονέα ότι οι μαθητές εκτίθενται σε πορνογραφία γιατί είδαν τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά σε ένα σχολείο στις ΗΠΑ διεθύντρια αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί στο σχολείο της παιδιά της έκτης τάξης ήρθαν σε επαφή με μερικές από τις πιο χαρισματικές και εμβληματικές δημιουργίες του Δυτικού πολιτισμού, τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

Η καταγγελία προέκυψε από ένα μάθημα αναγεννησιακής τέχνης όπου οι μαθητές είδαν το άγαλμα του Δαβίδ, μετέδωσε το CNN.

Το μάθημα διδάχθηκε σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών και περιελάμβανε επίσης αναφορές στον πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου «Η δημιουργία του Αδάμ» και στον πίνακα του Μποτιτσέλι «Η γέννηση της Αφροδίτης».

Το άγαλμα απεικονίζει έναν εντελώς γυμνό Δαβίδ, τη βιβλική μορφή που σκοτώνει τον γίγαντα Γολιάθ.

 O Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου
O Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου/ Φωτογραφία Shutterstock

Ο γονέας είπε ότι το άγαλμα του Δαβίδ είναι πορνογραφικό υλικό

Όμως ένας γονέας παραπονέθηκε ότι το υλικό ήταν πορνογραφικό και δύο άλλοι δήλωσαν ότι ήθελαν να μάθουν για το μάθημα πριν διδαχθεί.

Η διευθύντρια, Χοπ Καρασακίγια του Κλασικού σχολείου στο Ταλαχάσιδήλωσε ότι παραιτήθηκε αφού της δόθηκε τελεσίγραφο από το σχολικό συμβούλιο να παραιτηθεί ή να απολυθεί.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Καρασακίγια δεν γνώριζε τον λόγο για τον οποίο της ζητήθηκε να παραιτηθεί, αλλά πίστευε ότι σχετιζόταν με τις καταγγελίες σχετικά με το μάθημα. Είπαν επίσης ότι εκτελούσε χρέη διευθύντριας για λιγότερο από ένα χρόνο.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό μέσο Slate, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου, δήλωσε ότι πέρυσι η διευθύντρια έστειλε στους γονείς ειδοποίηση με την οποία τους προειδοποιούσε ότι οι μαθητές θα έβλεπαν τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά αυτό δεν έγινε φέτος. Το χαρακτήρισε «κατάφωρο λάθος» και είπε ότι «οι γονείς δικαιούνται να γνωρίζουν οποτεδήποτε το παιδί τους διδάσκεται ένα αμφιλεγόμενο θέμα και μια αμφιλεγόμενη εικόνα».

«Δεν πρόκειται να δείξουμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαβίδ στα νήπια. Δεν πρόκειται να τον δείξουμε σε μαθητές της δευτέρας τάξης. Το να δείξουμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαβίδ είναι κατάλληλο σε κάποια ηλικία. Θα βρούμε πότε είναι αυτή», δήλωσε.

Ένας νέος κανόνας που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από το σχολικό συμβούλιο θα επιβάλλει να ειδοποιούνται οι γονείς δύο εβδομάδες πριν από τη διδασκαλία οποιουδήποτε προγράμματος σπουδών που είναι «δυνητικά αμφιλεγόμενο», σημείωσε. Οι γονείς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν το πρόγραμμα σπουδών και τις φωτογραφίες που συνδέονται με αυτό.

Την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος είναι πιθανό να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, προχώρησε στην επέκταση ενός νόμου που απαγόρευε στα δημόσια σχολεία τη διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής και της ταυτότητας φύλου. Οι εκπαιδευτικοί που παραβιάζουν τον νόμο αντιμετωπίζουν την ποινή της διαθεσιμότητας ή την απώλεια της άδειας διδασκαλίας τους.

 Φωτογραφία Shutterstock
Φωτογραφία Shutterstock

Η «αμαρτωλή» γύμνια του Δαβίδ

Ο Δαβίδ ολοκληρώθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο μεταξύ 1501 και 1504. Αμέσως χαιρετίστηκε ως αριστούργημα, με τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης Τζόρτζιο Βαζάρι να λέει ότι ο Δαβίδ «ξεπέρασε» κάθε άγαλμα που είχε υπάρξει ποτέ πριν.

Η βασίλισσα Βικτώρια δώρισε ένα αντίγραφο του Δαβίδ στο μουσείο του Νότιου Κένσινγκτον το 1857, Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ, μετέπειτα. Όταν είδε για πρώτη φορά το άγαλμα, προφανώς σοκαρίστηκε τόσο πολύ από το γυμνό, ώστε παραγγέλθηκε ένα φύλλο συκής για να καλύψει τα γεννητικά του όργανα.

Η ιστοσελίδα του Μουσείου Βικτόρια και Άλμπερτ αναφέρει ότι το φύλλο φυλασσόταν «σε ετοιμότητα για τυχόν βασιλικές επισκέψεις, οπότε κρεμόταν στη φιγούρα χρησιμοποιώντας δύο στρατηγικά τοποθετημένα άγκιστρα», ώστε να καλυφθεί το επίμαχο σημείο.

Ο «Δαβίδ» είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά στον κόσμο και δημιουργήθηκε μεταξύ 1501 και 1504. Έχει ύψος λίγο παραπάνω από πέντε μέτρα.


Πηγή