Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε αρκετούς νομούς λόγω κορονοϊού – Newsbeast

Αντιμέτωπη με την απειλή πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε το Σάββατο να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε οκτώ νέες περιοχές, αλλά τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι αντιδρούν στα νέα περιοριστικά μέτρα, των οποίων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα.

Μεταβαίνοντας στην πόλη Ταρμπ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 6 το απόγευμα σε οκτώ νέους νομούς, υποστηρίζοντας «τα δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα» απέναντι σε μια «επιδημία που δεν υποχωρεί αλλά ενισχύεται σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας».

Ο νομός Μπους-ντι-Ρον, που περιλαμβάνει τη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, θα ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών αυτών από την Κυριακή.

«Η απόφαση οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό διευρυμένης εστίας σε οικογένεια στον νομό με στέλεχος της βρετανικής παραλλαγής του ιού», διευκρίνισε ο νομάρχης Κριστόφ Μιρμάν σε ανακοίνωση.

Στους κόλπους μιας πενταμελούς γαλλικής οικογένειας, που διαμένει στη Βρετανία και ταξίδεψε στη Μασσαλία για τις γιορτές, ένα κρούσμα της βρετανικής παραλλαγής εντοπίστηκε μετά το τεστ που έγινε στις 31 Δεκεμβρίου, διευκρινίζει η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) σε ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, 45 πρόσωπα επαφής ταυτοποιήθηκαν και 23 πρόσωπα διαγνώστηκαν θετικά στην Covid-19. Πρόσθετες αναλύσεις πραγματοποιούνται «για να καθοριστεί αν πρόκειται για τη βρετανική παραλλαγή», προσθέτει το ARS που κάνει λόγο για «πιθανή εστία σε οικογένεια».

Στον νομό Μπους-ντι-Ρον, η κατάσταση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» με έναν δείκτη θετικότητας υψηλότερο από 225 για 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον νομάρχη.

Οι οκτώ νέοι νομοί στους οποίους θα αρχίζει νωρίτερα μέσα στην ημέρα η απαγόρευση της κυκλοφορίας, προστίθενται σε άλλους 15, κυρίως στην ανατολική Γαλλία, που τηρούν ήδη αυτό το μέτρο εδώ και μια εβδομάδα. Στην υπόλοιπη χώρα η απαγόρευση της κυκλοφορίας αρχίζει στις 8 το βράδυ.

Τα μέτρα αρκούν για να προκαλέσουν τον θυμό των τοπικών αιρετών εκπροσώπων, όπως ο πρόεδρος των δημάρχων του νομού Βοκλίζ (νότια) Ζαν-Φρανσουά Λοβισολό: «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τη χρησιμότητα ενός τέτοιου μέτρου στο υγειονομικό επίπεδο στις περιαστικές και τις αγροτικές περιοχές του νομού. Στις 6 το απόγευμα οι κάτοικοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι ήδη στο σπίτι. Το μέτρο θα φέρει προβλήματα στους μαγαζάτορες, στα εστιατόρια που πωλούν σε πακέτο, στα πρατήρια βενζίνης, στους φούρνους», δήλωσε.

Για την κυβέρνηση, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου, επέτρεψε την επιβράδυνση των μολύνσεων. Ωστόσο δεν απέτρεψε μια δεύτερη καραντίνα, υπογραμμίζουν οι επικριτές του μέτρου.

Επιχείρηση μαζικού ελέγχου είναι σε εξέλιξη στο Μπανιέ, στα προάστια του Παρισιού, όπου ένας άνθρωπος διαγνώστηκε θετικός στη βρετανική παραλλαγή.

Με την εστία που εντοπίστηκε στο Μπους-ντι-Ρον είναι πλέον 40 τα κρούσματα μόλυνσης από αυτή την παραλλαγή σε όλη τη Γαλλία (καθώς και άλλα τρία από διαφορετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική), σύμφωνα με το υπουργείο.

Από την Τρίτη, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κυμαίνεται γύρω στις 20.000 την ημέρα και η δημόσια υπηρεσία της Γαλλίας έκανε λόγο για «σαφή αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων» κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του 2020 (96.743 κρούσματα, +17%).


Πηγή