Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Απαντά στη Βάγκνερ ο ουκρανικός στρατός: «Η Σολεντάρ είναι και θα είναι πάντα ουκρανική»

Η πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας «είναι και θα είναι πάντα ουκρανική», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner επεσήμανε ότι ελέγχει την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ, πόλη της Ουκρανίας που οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν από το περασμένο καλοκαίρι.

Τι ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός

«Η Σολεντάρ είναι και θα είναι πάντα ουκρανική!», ανακοίνωσε στο Telegram ο ουκρανικός στρατός, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι αληθές» ότι ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν μπόρεσε να βρεθεί εντός των αλατωρυχείων της πόλης Σολεντάρ, όπως ισχυρίσθηκε μέσω φωτογραφίας του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti.

Υπρνθυμίζεται πως το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε από την πλευρά του χθες το πρωί λόγο περί «τακτικών προελάσεων» ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης. Σκοπός των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες.

Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς — πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.


Πηγή