Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Απολαμβάνοντας την αγκαλιά της μαμάς πίσω από τα κάγκελα

Ένα δυσβάσταχτο τίμημα καλούνται να πληρώσουν τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους έγκλειστους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα -άσχετα με το έγκλημα το οποίο έχουν διαπράξει: την απουσία των ανθρώπων που τους έφεραν στη ζωή, τη ντροπή και το στίγμα από τη κοινωνία.

Πρόκειται για τα αόρατα θύματα, η παράπλευρη απώλεια και τα «ορφανά», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του specials.myajc.com. Υπολογίζεται ότι περίπου το 8% των παιδιών της Τζόρτζια των ΗΠΑ -τουλάχιστον 189.000 σύμφωνα με μια μέτρηση-, έχουν δει τους γονείς τους σε κάποια φάση της παιδικής τους ηλικίας, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε κάθε μια από τις γυναικείες φυλακές της Πολιτείας, υπάρχει και ένα ειδικό κέντρο στο οποίο οι μητέρες κρατούμενες μπορούν να υποδέχονται τα παιδιά τους- υπάρχει κάτι ανάλογο και στις αντρικές φυλακές στο Rock Spring.

Η Sandra Barnhill, μια φορά τον μήνα, γεμίζει ένα μικρό πουλμανάκι με παιδιά από την Ατλάντα και τα μεταφέρει σε φυλακές της Πολιτείας. Όπως δηλώνουν στο πόρταλ νομικοί, η Τζόρτζια πρέπει να προσπαθήσει να βοηθήσει αυτά τα παιδιά γιατί υποφέρουν από κατάθλιψη, έχουν διαταραχές άγχους, ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση…

Η ιστορία του Jeremy

Ο Jeremy Griffin είδε και τους δυο γονείς του στη φυλακή. Ήταν μόλις 2 ετών όταν μετακόμισε στη γιαγιά του στην Union City το 2001. Για χρόνια, μια φορά το μήνα επισκεπτόταν τη μητέρα του και οι αναμνήσεις τον κατακλύζουν. Του άρεσε να κάθετε στα γόνατά της, όταν οι φρουροί το επέτρεπαν και μισούσε κάθε φορά που έπρεπε να φύγει. Η μητέρα του, Chartisia Griffin, εξέτιε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων για ένοπλη ληστεία. Το 2000 εκείνη και μια άλλη γυναίκα, λήστεψαν και τραυμάτισαν μια γυναίκα.

prisonmom2

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Griffin άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του και να μην εκφράζει τα συναισθήματά του. «Ήξερα ότι δεν είχα γονείς. Άρχισα να βάζω τους δικούς μου κανόνες», λέει. Ο ίδιος σταμάτησε να ακούει τη γιαγιά του, άρχισε να αντιμιλά στους καθηγητές του, αργότερα σταμάτησε το σχολείο και έγινε μέλος παραβατικής ομάδας. Στα 12, μαζί με άλλους φίλους του διέρρηξαν μια κατοικία- για καλή τους τύχη ο ιδιοκτήτης δεν υπέβαλε μηνύσεις. Την επόμενη χρονιά ωστόσο, πέρασε 7 ημέρες σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων για κλοπή αυτοκινήτου.

prisonmom3

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι τα παιδιά αυτά, θα ακολουθήσουν τα βήματα των γονιών τους στο έγκλημα, σημειώνει το άρθρο. Η Chartisia Griffin αποφυλακίστηκε το 2014 και ζει πλέον με τον σύζυγό της (έχει και εκείνος αποφυλακιστεί) και μαζί με τον 17χρονο σήμερα γιο τους τον Jeremy.

prisonmom5

prisonmom6

prisonmom7

prisonmom8

Οι φωτογραφίες είναι του Hyosub Shin.


Πηγή