Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Απορρίπτει το ανακοινωθέν της διεθνούς Ομάδας Επαφής ο Μαδούρο

Απορρίπτει το ανακοινωθέν της διεθνούς Ομάδας Επαφής ο Μαδούρο

Το χθεσινό ανακοινωθέν της διαμεσολαβήτριας διεθνούς Ομάδας Επαφής, το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή «ελεύθερων προεδρικών εκλογών» στη Βενεζουέλα, απέρριψε ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση.

Ο πρόεδρος της χώρας τόνισε παράλληλα ότι το Καράκας, παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη δημόσια εταιρεία πετρελαίου, θα έχει πάντα διαθέσιμες αγορές για να το εξάγει.

Η διεθνής Ομάδα Επαφής που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη), πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνάντηση στο Μοντεβιδέο.

Στο τελικό ανακοινωθέν της ανέφερε ότι θα αποστείλει μια τεχνική ομάδα για την βοήθεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και για στήριξη της διεξαγωγής νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα, «κάλεσε για τη διαμόρφωση μιας κοινής διεθνούς προσέγγισης για την υποστήριξη μιας ειρηνικής, πολιτικής, δημοκρατικής και αμιγώς βενεζουελανικης επίλυσης της κρίσης, που θα αποκλείει τη χρήση βίας, μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Ο αμφισβητούμενος αρχηγός του βενεζουελανικου κράτους αποκάλεσε «μεροληπτική και ιδεολογικού χαρακτήρα» την κοινή δήλωση των διαμεσολαβητών κρατών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του κειμένου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «απορρίπτουμε το μεροληπτικό και ιδεολογικού χαρακτήρα κείμενο της ομάδας επαφής».

Παρέμεινε ανοιχτός στο διάλογο, τονίζοντας: «Εντούτοις είμαι έτοιμος και πρόθυμος να δεχτώ κάθε αντιπροσωπεία» από αυτό το μπλοκ ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών», σημείωσε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με κοινή τους πρόταση την Τετάρτη η Ουρουγουάη και το Μεξικό – ανάμεσα στις λιγοστές χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αναγνώρισαν τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντίπαλο του Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό αρχηγό του κράτους αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου- πρότειναν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλόγου χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Ο «Μηχανισμός του Μοντεβιδέο», όπως αποκαλείται, προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής, προωθεί μια ειρηνική λύση που θα αποτρέψει μια «κλιμάκωση της βίας».

«Ο ‘’Μηχανισμός του Μοντεβιδέο’’ δίνει μια ώθηση στον διάλογο μεταξύ των Βενεζουελανών με έναν προσήκοντα τρόπο με την βοήθεια των αδερφών μας από την Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε άμεσα οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί στον διάλογο και στην κατανόηση μεταξύ των Βενεζουελανών», ανέφερε ο Μαδούρο, δηλώνοντας ξανά ανοιχτός για την διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών.

Για μια ακόμη μια φορά απέρριψε το «σόου» της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποθήκες στην κολομβιανή μεθοριακή πόλη Κούκουτα, δηλώνοντας ότι αυτή πρέπει να διανεμηθεί στους φτωχούς πολίτες της Κολομβίας που ζουν εκεί.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μετατραπεί σε ένα σόου για να δικαιολογήσει ένα πραξικόπημα, είναι ένα φθηνό σόου για να μας εξευτελίσει. Έχουν μπλοκάρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, τον χρυσό μας, χρήματα πετρελαίου, και τώρα προσφέρουν 20 εκατομμύρια δολάρια; Η Βενεζουέλα δεν επιτρέψει αυτό το κάλπικο σόου ανθρωπιστικής βοήθειας να συμβεί», επισήμανε.

Και χαρακτηριστικά συμπλήρωσε: «Αν θέλετε να βοηθήσετε, ελευθερώστε τα χρήματα που έχετε μπλοκάρει από την χώρα. Μην κλέβετε τα χρήματα και μετά να μας προσφέρετε σε επιστροφή χαρτί τουαλέτας». «Η Βενεζουέλα δεν θα ανεχθεί το σόου της αποκαλούμενης ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή δεν είμαστε επαίτες κανενός».

Επιπρόσθετα, είπε ότι το Καράκας σκοπεύει να τριπλασιάσει την παραγωγή χρυσού το πρώτο τέταρτο του 2019, προειδοποιώντας ότι η παρακώλυση μεταφορών πετρελαίου από την Βενεζουέλα θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Τέλος, διαμήνυσε ότι οποιοσδήποτε αποδεχτεί τους «παράνομους διορισμούς σε θέσεις στις εταιρείες CITGO ή PdVSA» θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή