Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Αποφασιστικές μέρες για την πΓΔΜ»

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την αλλαγή ονομασίας της μικρής βαλκανικής χώρας εστιάζει την προσοχή της μερίδα του γερμανόφωνου Τύπου. Για «10 αποφασιστικές μέρες» για τη χώρα κάνει λόγο η Wiener Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση, καθώς η διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

«Στη Βουλή (των Σκοπίων) έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή της κρατικής ονομασίας. Σε περίπτωση αποτυχίας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα προκηρύξει εκλογές», γράφει η αυστριακή εφημερίδα και σχολιάζει: «Ο προορισμός αυτής της πορείας είναι στην πραγματικότητα αδιαμφισβήτητος. Σχεδόν όλοι οι Μακεδόνες θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί σήμερα παρά αύριο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το τίμημα που είναι ο καθένας διατεθειμένος να καταβάλει για αυτόν τον σκοπό είναι αντίθετα λιγότερο ξεκάθαρο. Για πολλούς πολίτες είναι ακόμη δύσκολο να χωνέψουν ότι 27 χρόνια μετά την ανεξαρτησία τους θα πρέπει να αλλάξει η ονομασία του κράτους τους προκειμένου να ολοκληρωθεί οριστικά η συμφωνία του Ιουνίου με την Ελλάδα στο ονοματολογικό».

Όλα αυτά εξηγούν σύμφωνα με την Wiener Zeitung την «φορτισμένη ατμόσφαιρα» που επικράτησε στο ξεκίνημα της συζήτησης στη Βουλή. «Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται για την αλλαγή ονομασίας πλειοψηφία δύο τρίτων με 80 ψήφους, ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει όμως μόνο 71 βουλευτές. Ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ εξαρτάται λοιπόν από τη στήριξη περίπου 10 βουλευτών του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE», γράφει η αυστριακή εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε επανειλημμένα τις εβδομάδες που πέρασαν ότι απορρίπτει τον συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, το αν θα καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους εντός των επόμενων ημερών «είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο», εκτιμά η Wiener Zeitung, όπως αναμεταδίδει η deutsche welle.

Σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση

Τις δυσκολίες του πολιτικού εγχειρήματος για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ τονίζει και η Die Welt. Όπως γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου στην ηλεκτρονική της έκδοση, «η αντιπολίτευση έχει σχηματίσει σκληρό μέτωπο ενάντια σε αυτό το εγχείρημα. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ότι ‘το πιο λογικό’ θα ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μια σκέψη θα ήταν ακόμη να παρατείνουν τη συζήτηση στη Βουλή για μέρες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζάεφ από την πλευρά του έχει προαναγγείλει εκλογές για την περίπτωση που το εγχείρημά του αποτύχει».

localStorage.clear();


Πηγή