Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Αποχωρεί εσπευσμένα από τη σύνοδο της G7 o Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποχωρεί εσπευσμένα από τη διάσκεψη της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών G7, πριν από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.

Μία τέτοια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις… ρωγμές που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σε μία ανακοίνωση από την διάσκεψη των χωρών της ομάδας G7 στον Καναδά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Τέλος στην εμπορική εκμετάλλευση των ΗΠΑ από τις άλλες χώρες»

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Ωστόσο, δεν κατηγόρησε τις άλλες χώρες για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης και η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην G7 μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία «αποστολή ειρήνη

localStorage.clear();


Πηγή