Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Απόβαση εφοριακών στα νησιά, λουκέτα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Απόβαση εφοριακών στα νησιά, λουκέτα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Η Κομισιόν με την τελευταία της έκθεση έχει ήδη προειδοποιήσει για τις απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει στα κρατικά ταμεία η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα πρώτα στοιχεία έρχονται να δείξουν τις αρρυθμίες που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα και κυρίως οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πριν ανοίξει για τα καλά η προεκλογική περίοδος τα 3,9 εκατομμύρια των οφειλετών περιόρισαν τις πληρωμές τους προς την εφορία καθώς είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για τη ρύθμιση που θα ερχόταν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του 2019 μειώθηκαν οι εισπράξεις από κατασχέσεις αλλά και τις ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ σε 1,64 δισ. ευρώ, έναντι 1,89 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το πρώτο τετράμηνο 2018. Ο ρυθμός των εισπράξεων χαμήλωσε κατά 150 εκατομμύρια ευρώ ή 8% σε διάστημα ενός έτους. Και όπως όλα δείχνουν η χαλάρωση αυτή θα συνεχισθεί εξαιτίας της  παράτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν εισπραχθεί συνολικά από κατασχέσεις και ρυθμίσεις 5,5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για τη φορολογική διοίκηση.

Υπάρχει, πάντως, ένας γενικότερος προβληματισμός για την πορεία των δημόσιων εσόδων ο οποίος συνδέεται με την επίτευξη ενός θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος από τις δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογούμενους και επαγγελματίες με οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι στις   120 δόσεις της εφορίας έχουν ενταχθεί σχεδόν 135.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και πρόστιμα).

Οι μεγάλοι οφειλέτες απέχουν μέχρι στιγμής. Το θέμα παρουσιάζει σπουδαίο δημοσιονομικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη καταγραφεί μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό οι δύο ρυθμίσεις.

Και προκειμένου να μην χάσει τους εισπρακτικούς στόχους της η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τις αποβάσεις στα νησιά. Στέλνει 300 εφοριακούς σε όλη την Ελλάδα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες φουσκώνει γεγονός που έχει αντίκτυπο στις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι φέτος τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα είναι μειωμένα εξαιτίας της μείωσης των συντελεστών του φόρου στην εστίαση, των τροφίμων και την ενέργεια. Αν σε αυτά συμπεριληφθεί και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών κατά 30% στα νησιά που έχουν δεχθεί τις περισσότερες ροές μεταναστών τότε το μείγμα είναι εκρηκτικό για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές στα Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίος και Σάμο είναι 17% αντί 24%, 9% αντί 13% και 4% αντί 6%.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, και αμέσως μετά η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, για να μην υπάρξουν ανατροπές και αυξήσεις τιμών στα νησιά αυτά  ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι με βάση την νομοθεσία, η απόφαση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών πρέπει αρχικώς να εγκριθεί από υπηρεσία που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει οριστεί και αν έχει εγκρίνει την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω του μεταναστευτικού. Σε περίπτωση πάντως που διαπιστωθούν νομικά κωλύματα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί η έκδοσης  μιας ακόμα Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή