Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Από αέρος απομακρύνονται οι εγκλωβισμένοι από τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας

Από αέρος απομακρύνονται εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες από την πόλη Καϊκούρα στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συντάραξε την περιοχή. Λόγω των κατολισθήσεων η Καϊκούρα, δημοφιλές θέρετρο για εκδρομές με πλοία για την παρατήρηση φαλαινών, αποκόπηκε εντελώς.

Τέσσερα μεγάλα ελικόπτερα της εθνικής άμυνας χρησιμοποιούνται για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη περιοχή. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 1.200 τουρίστες.

Το τοπικό κέντρο συναντήσεων των Μάορι φιλοξενούσε 1.000 άτομα από χθες το πρωί ενώ πολλοί κοιμήθηκαν στην μεγάλη αίθουσα του κτιρίου ή σε αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Μαρκ Σόλομον, αρχηγό της τοπικής φυλής των Μάορι, Νγκάι Τάχου, η οποία ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες. Η φυλή προσφέρει σε όσους έχουν εγκλωβιστεί καραβίδες, που θεωρούνται ιδιαίτερο προϊόν της κωμόπολης. Με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι τρόμπες στις δεξαμενές που κρατούν τα ακριβά μαλακόστρακα σταμάτησαν να λειτουργούν. «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό από το να το πετάξουμε στα σκουπίδια, γι’ αυτό το στέλνουμε στο (κέντρο) για να ταίσουμε τον κόσμο», είπε ο Σόλομον στο πρακτορείο Reuters.

Οι διασώστες δυσκολεύτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή ενώ εκατοντάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να συγκλονίζουν την περιοχή.

Η χώρα δέχθηκε βοήθεια δύο ελικοπτέρων που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού καθώς και τη βοήθεια του ιαπωνικού στρατού.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του κινεζικού προξενείου στο Κράισττσερτς, η Κίνα νοίκιασε τέσσερα ελικόπτερα και μετέφερε 40 Κινέζους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, από την Καϊκούρα αργά χθες. Άλλοι 60 Κινέζοι θα μεταφερθούν σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κι πέταξε πάνω από την κωμόπολη χθες και περιέγραψε τις κατολισθήσεις στα βουνά ως «τρομακτικές», αναφέροντας ότι οι ζημιές θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες προστασίας των πολιτών, οι σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει 80.000-100.000 ρήγματα στο έδαφος.

Πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους στο Ουέλιγκτον, του οποίου το κέντρο είχε κλείσει χθες ώστε να αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο για την ασφάλεια των κτιρίων. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι του.

Το σεισμολογικό σύστημα καταγραφής σεισμών της Νέας Ζηλανδίας (Geonet) ανακοίνωσε ότι ο μεγάλος σεισμός ήταν 7,5 βαθμών, ενώ το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο προσδιόρισε το μέγεθός του στα 7,8 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι είπαν ότι ο σεισμός φαίνεται να ήταν δύο σεισμοί που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και οι οποίοι κλόνισαν τη χώρα για περίπου δύο λεπτά.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε περιοχή γνωστή ως «το Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο περίπου 40.000 χιλιομέτρων με ηφαίστεια και υποθαλάσσια ορύγματα που περιβάλλει μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Το Κράισττσερτς, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο Νότιο Νησί, ακόμα δεν έχει συνέλθει από τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 2011 και σκότωσε 185 ανθρώπους.

NEWZEALAND2 NEWZEALAND3 NEWZEALAND4 NEWZEALAND5

NEWZEALAND0

 


Πηγή