Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αργεντινή: «Υπερ-υπουργός» Οικονομίας χρίζεται ο πρόεδρος της Βουλής -Ο πληθωρισμός έφθασε το 36,2%

Ο Σέρχιο Μάσα, ο πρόεδρος της Βουλής της Αργεντινής, ονομάστηκε «υπερυπουργός» Οικονομίας και θα επιβλέπει τρία υπουργεία, για να αντιμετωπιστεί η πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η προεδρία.

Ο διορισμός σηματοδοτεί τη συγχώνευση του υπουργείου Οικονομίας, του οποίου ηγείτο η Σιλβίνα Μπατάκις από την 4η Ιουλίου, αυτού της Παραγωγικής Ανάπτυξης και αυτού της Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, επικεφαλής του οποίου είχε τεθεί ο Ντανιέλ Σκιόλι από τη 15η Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός πλήττει την Αργεντινή

Η Αργεντινή πλήττεται από πληθωρισμό που συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον κόσμο, καθώς αθροιστικά έφθασε το 36,2% μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος, ενώ το 37% των 45 εκατομμυρίων πολιτών της έχει βυθιστεί στη φτώχεια.

Ο κ. Μάσα, δικηγόρος, 50 ετών, με μακρά πολιτική καριέρα, θα αναλάβει τα καθήκοντά του μόλις «ρυθμιστεί το ζήτημα της παραίτησής του από την έδρα του» στη Βουλή, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας.

Η κυρία Μπατάκις, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από την Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα εγκαταλείψει τον θώκο της υπουργού Οικονομίας και θα αναλάβει την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας της Αργεντινής, δημόσιου χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Δεν είναι σαφές, τουλάχιστον ως αυτό το στάδιο, το εάν ο κ. Σκιόλι θα διατηρήσει το πόστο του ή όχι.

Η Αργεντινή, η κυβέρνηση της οποίας διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την αναδιάταξη του δανείου 44 δισεκ. δολαρίων που έλαβε το 2018, έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 3% το 2021 στο 0,9% του ΑΕΠ το 2024.

Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή πλήττει κυρίως τους φτωχότερους, που ήδη βλέπουν την αγοραστική δύναμή τους να εξανεμίζεται μπροστά στον αλματωδώς αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε νωρίτερα χθες το κατευθυντήριο επιτόκιό της κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες στο 60%, προχωρώντας στην έβδομη άνοδό του φέτος, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες για να ζητήσουν να δημιουργηθεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» περίπου 67.000 πέσος (490 δολαρίων με βάση την επίσημη ισοτιμία) για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πιο επισφαλή θέση.


Πηγή