Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αυγενάκης για δήλωση Πιλίδη περί στημένων αγώνων: Οφείλει άμεσες εξηγήσεις | ΕΛΛΑΔΑ

Άμεσες εξηγήσεις ζητά ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης από τον Γιώργο Πιλίδη, ύστερα από δήλωσή του ότι τού ζητήθηκε να στήσει αγώνα.

Σε tweet που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού την Πέμπτη (13/1), έγραψε το εξής: «Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μας στην Ελευθέρα Πάλη, Γιώργος Πιλίδης, οφείλει άμεσες εξηγήσεις για την απόπειρα προσέγγισής του και χειραγώγησης ευρωπαϊκού τελικού, όπως ανέφερε στο Survivor».

Η δήλωση του Γιώργου Πιλίδη για τον στημένο αγώνα

Όπως αποκάλυψε ο Γιωρίκας Πιλίδης το βράδυ της Τετάρτης στο Survivor, όπου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όταν ο Γιώργος Λιανός τον ρώτησε αν του ζητήθηκε στο παρελθόν να στήσει αγώνα του στην πάλη, ο παγκόσμιος πρωταθλητής απάντησε πως του είχε ζητηθεί.

«Γιώργο η λέξη στημένο παιχνίδι για εμένα είναι πολύ βαριά. Γιώργο ναι, μου έχει ζητηθεί και μάλιστα σε τελικό ευρωπαϊκού. Δεν υπήρχε περίπτωση, δεν υπάρχει στο μυαλό μου αυτό, το διαγράφω τελείως, είναι ανούσιο» ήταν τα λόγια του Γιωρίκα Πιλίδη.

«Θέλουμε έναν καθαρό αθλητισμό»

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησαν το πρωί της Παρασκευής στο Happy Day, τόσο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Πάλης και μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, Γιάννης Αρζουμανίδης αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέργιος Λεωνάκης.

Αρχικά ο Γιάννης Αρζουμανίδης ανέφερε: «Νομίζω είναι ένα σχόλιο ειλικρίνειας από τον Γιώργο. Κάθε αθλητής, δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την ηθική του και να προδώσει τα πιστεύω του. Είναι κάτι που καλώς ή κακώς γίνεται στα παρασκήνια με τα μεγάλα συμφέροντα. Υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν μεγάλα συμφέροντα για να διακρίνουν αθλητές και πολλές φορές πλησιάζει κόσμο και προσπαθούν να επηρεάσουν καταστάσεις. Καλά κάνει η Ομοσπονδία και ζητάει ορισμένες διευκρινήσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση σε βάθος. Θέλουμε έναν καθαρό αθλητισμό και στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Εγώ μιλάω σαν αθλητής που ξέρει πολύ καλά τον Γιώργο παρόλο που είμαι μέλος του ΔΣ. Έχει συμβεί και στα δικά μου χρόνια. Μπορεί να τον προσέγγισε ο οποιοσδήποτε. Αν γίνει κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις στην Ομοσπονδία αλλά σκεφτείτε έναν αθλητή 18-20 ετών σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται, ούτε στον προπονητή σου δε μπορείς να πεις κάτι τέτοιο».

Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης: Είμαστε υποχρεωμένοι να τον καλέσουμε να μας εξηγήσει

Από την πλευρά του, ο Στέργιος Λεωνάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης εξήγησε: «Από τη στιγμή που εμπλέκεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και κατ’ επέκταση η παγκόσμια Ομοσπονδία που σίγουρα θα ζητήσει εξηγήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι όταν επιστρέψει ο Γιώργος να τον καλέσουμε να μας εξηγήσει πότε και πού συνέβη αυτό και να μας πει τι ακριβώς έγινε. Ο Γιώργος είναι ένας αθλητής διαμάντι που τον καμαρώνει το Πανελλήνιο όχι μόνο εμείς. Μάθαμε εκ των υστέρων για τη συμμετοχή του στο Survivor αλλά δεν είχα καμία υποχρέωση να μας ζητήσει την άδεια για να πάει. Δεν είναι αγώνες πάλης».

Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης: Θα κληθεί κατεπειγόντως για εξηγήσεις

Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (UWW) Θοδωρής Χαμάκος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

«Ο κύριος Πιλίδης θα κληθεί κατεπειγόντως να δώσει εξηγήσεις στην Legal and Ethics Commission της UWW (σ.σ. ηθικής και δεοντολογίας) για τις δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό κανάλι και κυρίως για το γεγονός ότι αποσιώπησε ένα τόσο σοβαρό γεγονός. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης για την άμεση, ως όφειλε, αντίδραση και ανακοίνωση της. Τέτοιες καταστάσεις χειραγώγησης αγώνων δεν γίνονται ανεκτές. Η διαλεύκανση θα είναι πλήρης και θα αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όσους πρέπει» τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θοδωρής Χαμάκος.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης

Aνακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα έβγαλε και η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, η οποία αναφέρει:

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης δηλώνει ρητά ότι ουδέποτε είχε πέσει στην αντίληψή της προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων των αθλητών της, ενώ ούτε ο Γιώργος Πιλίδης, ούτε άλλος αθλητής/ τρια της ομοσπονδίας μας, έχει αναφέρει ποτέ επίσημα ή ανεπίσημα τίποτα σχετικό. Η ΕΛΟΠ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια χειραγώγησης αγώνων, ενώ συντάσσεται απόλυτα στο πλευρό του υφυπουργείο Αθλητισμού, της ΓΓΑ, της ΕΟΕ και όλων των φορέων που έχουν ως στόχο τον καθαρό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.

Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Πιλίδης βρίσκεται εκτός Ελλάδας και η δήλωσή του έγινε σε τηλεοπτικό παιχνίδι, δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον αθλητή. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης θα περιμένει να επιστρέψει και μέσω των θεσμικών της οργάνων να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις με σκοπό να διαλευκάνει την υπόθεση και θα κινηθεί αρμοδίως για να μη μείνει καμία σκιά στο άθλημα της Πάλης.

Καλούμε και ενθαρρύνουμε όλους τους αθλητές/ τριες και όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας μας, σε όλες τις βαθμίδες, οποιαδήποτε στιγμή υποπέσει στην αντίληψή τους περιστατικό χειραγώγησης αγώνων, να το αναφέρουν στην ομοσπονδία και να εργαστούμε από κοινού για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Τέλος η Ελληνική Ομοσπονδία θα ενημερώσει επισήμως την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάλης, όπου οι αναφερόμενοι αγώνες έγιναν υπό την εποπτεία τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δική τους έρευνα για τέτοιου είδους καταδικαστέα φαινόμενα».


Πηγή