Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Αυτό το Σαββατοκύριακο επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι – Newsbeast

«Αυτό το Σαββατοκύριακο επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι, τον ελληνικό τουρισμό, βάζουμε μπροστά τη σημαντική παραγωγική μηχανή της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία 700.000 άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων με τον κλάδο. Δίνουμε πίσω σε εκατομμύρια τουρίστες το δικαίωμα στο ελληνικό καλοκαίρι, το δικαίωμα στο όνειρο, τη μοναδική ευκαιρία να βρίσκεσαι με αυτό το τοπίο μπροστά σου», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσιάζοντας με φόντο το ηφαίστειο της Σαντορίνης κάτω από τον εκτυφλωτικό καλοκαιρινό ήλιο, το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, το πρόγραμμα Plastic Free Santorini και την πλατφόρμα visitgreece.gr.

Αποστολή στη Σαντορίνη: Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι κανείς δεν έχει βρεθεί ξανά μπροστά σε μία τέτοια δοκιμασία και υπογράμμισε την εθνική διάσταση του τουρισμού. «Από τη Σαντορίνη ο κόσμος περιμένει το σύνθημα επιστροφής στην κανονικότητα. Η επανέναρξη του τουρισμού είναι μία επιστροφή στην κανονικότητα», τόνισε και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του σχεδίου ασφαλούς ανοίγματος στον τουρισμό, υπενθυμίζοντας ότι όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες: «Το ασφαλές άνοιγμα θα μας κάνει να νιώσουμε επιτυχημένοι ή όχι, όχι οι αριθμοί. Αυτή είναι η μόνη μας φιλοδοξία. Η προστασία της υγείας και της ζωής τουριστών και εργαζόμενων είναι στα χέρια όλων μας».

Επανέλαβε ότι ποτέ πριν δεν είχαν αξιοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες σε τέτοια έκταση και δεν ήταν το ΕΣΥ σε τέτοια ισχυρή θέση. «Κοινός στόχος και καθήκον να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου, αλλά είναι και ο πιο ασφαλής» υπογράμμισε.

Σε ο,τι αφορά το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά διατίθενται 30 εκ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να δοθεί η ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες για σχεδόν μία βδομάδα διακοπών

«Με τον ‘Τουρισμό για όλους» η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι κύριο μέλημα της, είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού. Πραγματικά εφέτος είναι η χρονιά που όλοι αξίζουμε, μετά από τη στρεσογόνα αυτή περίοδο, να πάμε διακοπές», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης. Βεβαίως επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει διττή στόχευση, δεν είναι μόνο σκοπός να βοηθήσει τους δικαιούχους, αποσκοπεί και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης προς όφελος των εργαζομένων και του κλάδου διότι μέσω της επιδοτούμενης διαμονής θα ενισχυθεί η ρευστότητα του κλάδου με επιπλέον οφέλη για τοπικές κοινωνίες. “Με αυτό τον τρόπο εν τέλει προστατεύουμε πολλές θέσεις εργασίας” τόνισε.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, 28.000 οικογενειακό με προσαύξηση για κάθε παιδί.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη έως και τις 31 Δεκεμβρίου ώστε ο «Τουρισμός για όλους» να συμβάλλει στην ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς και την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.

Καλύπτεται το ήμισυ του μισθώματος για τέσσερις διανυκτερεύσεις με μέγιστο όριο τα 120 ευρώ ανά άτομο.

Το πρόγραμμα αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, οι πολίτες θα υποβάλλουν αιτήσεις μέσω του συστήματος Taxis και θα γίνει επιλογή με ηλεκτρονική κλήρωση.

«Η κυβέρνηση ασκεί ουσιαστική κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Δήλωσε εξίσου περήφανος για την καμπάνια Plastic Free Santorini, με την οποία προβάλλεται σε όλο τον κόσμο ως το πρώτο νησί στο Αιγαίο ελεύθερο από πλαστικό.

Η καμπάνια περιλαμβάνει επικοινωνία σε λιμάνια, αεροδρόμια και διαδίκτυο, εκπαιδευτικά προγράμματα στη Σαντορίνη και δράσεις καθαρισμού σε παραλίες

«Όλοι μας έχουμε ευθύνη και πρέπει να παίξουμε το ρόλο αυτό εποικοδομητικά» είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μία καμπάνια που είχε σχεδιαστεί πριν την πανδημία. “Εδώ λοιπόν πιάνουμε ξανά το νήμα των πρωτοβουλιών που είχαμε ξεκινήσει” πρόσθεσε και προανήγγειλε ανάλογες δράσεις και σε άλλα νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην εφαρμογή visitgreece.gr, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι στόχος είναι να αποτελεί το επίσημο application του ελληνικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στις καινοτομίες της εφαρμογής, όπως ερωτηματολόγια προς κάθε ταξιδιώτη για δημιουργία εξατομικευμένου προφίλ, αποστολή push notificatison με βάση το προφίλ αυτό. Ανάλογα με το που βρίσκεται ο ταξιδιώτης και με το προφίλ του η εφαρμογή θα προτείνει επιχειρήσεις, σημεία φιλοξενίας, αξιοθέατα.

«Ο τουρισμός είναι πια εμπειρία και αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε» τόνισε ο κ.Θεοχάρης. Ανέφερε ότι στην εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τις οποίες κάλεσε να μπουν στην εφαρμογή. για να επικοινωνούν απευθείας με τουρίστες.

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι ο επισκέπτης θα μπορεί μέσω της εφαρμογής να ενημερώνονται για όλα όσα αφορούν και τον κορονοϊό και ώστε να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα.

Δήλωσε πραγματικά ενθουσιασμένος για τη δουλειά που έχει γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ευχαρίστησε το γενικό γραμματέα Τουρισμού Κώστα Λούλη και τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και όλους τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

500.000 τουρίστες εφέτος στη Σαντορίνη, από 3 εκ πέρυσι

Τον υπουργό τουρισμού προλόγισε ο δήμαρχος Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στην όμορφη και ασφαλή Ελλάδα. «Ξεκινάμε με σχέδιο, κανόνες, ασφάλεια. Τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη του», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι ο υπουργός Τουρισμού υπήρξε ενθουσιώδης υποκινητής του φιλόδοξου εγχειρήματος για ολιστικό τουρισμό στη Σαντορίνη και τον ευχαρίστησε, όπως και τον περιφερειάρχη Ν Αιγαίου κ. Χατζημάρκο.

Ομολόγησε ότι το νησί παρουσιάζει μία αδικαιολόγητη υστέρηση στη διαχείριση των φυσικών πόρων, τόνισε όμως ότι θα βελτιωθούν οι αβελτηρίες του παρελθόντος και σημείωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ένα χρόνο θα έχει έτοιμο το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη Σαντορίνη και μέσα στην επόμενη τριετία με ΣΔΙΤ θα δοθεί λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναφέρθηκε στη δράση Plastic Free με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και σημείωσε ότι τους μήνες της τουριστικής αιχμής η παράκτια ρύπανση αυξάνεται κατά 117% και το 85% είναι από πλαστικό. «Ο δήμος υπέγραψε συμφωνία σταδιακής μείωσης της χρήσης του πλαστικού μέχρι τελικής εξαφάνισης του. Πρέπει να αντισταθούμε στις συνήθειες μας και εν τέλει να τις αλλάξουμε», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Σαντορίνη πέρυσι είχε υποδεχθεί τρία εκατομμύρια τουρίστες (εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο από κρουαζιέρες) και εφέτος αναμένονται “μόλις” 500.000.


Πηγή