Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αχτσιόγλου: Θα τεθεί έλεγχος στο καθεστώς απλήρωτων υπερωριών

Τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών επιχειρεί να επιτύχει η ρύθμιση του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων που προβλέπει την ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζόμενων, όπως σχολίασε η υπουργός Εργασίας. Απαντώντας στην κριτική που άσκησαν σχετικώς με την δυσκολία της προδήλωσης των υπερωριών, ορισμένοι επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το υπουργείο ακούει μεν την κριτική των εργοδοτών, αλλά «ακούει και τους εργαζόμενους», οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μη δηλωμένη υπερωρία είναι μη πληρωμένη υπερωρία.

«Πρέπει να τεθεί ένας έλεγχος στο πεδίο των υπερωριών», ανέφερε και ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα, γίνεται προεργασία, παράλληλα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης υπερωριών μέσω sms έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει κανόνα την μη δήλωση υπερωριών.

Σχετικώς με τα κίνητρα που παρέχονται με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να λες ότι θα δίνεται δημόσιο χρήμα σε επιχειρήσεις που σέβονται την νομοθεσία.

Αναφορικώς με το ζήτημα που ετέθη στην συνεδρίαση για το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων, η υπουργός τόνισε πως το επίδομα αυτό καταβάλλεται, το πρόβλημα ωστόσο υπήρξε σε σχέση με τους πρώην ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Πάνω σε αυτό, ενημέρωσε σχετικώς ότι επικαιροποιείται η διάταξη και δημιουργείται τεκμήριο έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος.

localStorage.clear();


Πηγή