Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αχτσιόγλου: Ναι στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για να διαρρήξουμε τα αυτονόητα του νεοφιλελευθερισμού

Αχτσιόγλου: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την ύφεση

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στα εργασιακά άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στο MEGA, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους τρεις επιλογές: ή θα έχουν οριζόντια μείωση μισθού 20%, ή θα απολυθούν, ή θα είναι σε αναστολή εργασίας, η οποία σημαίνει επιδοτούμενη ανεργία».

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις που βγαίνουν από την αναστολή λειτουργίας δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα συμπληρώσουν 6 μήνες εκτός αγοράς εργασίας με ένα επίδομα 530 ευρώ τον μήνα και μάλιστα χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, ανεξάρτητα δηλαδή αν έχουν οικογένειες και παιδιά.

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι στρατηγική επιλογή της οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την οικονομική κρίση και την ύφεση, με συνταγές της περιόδου 2012-2014, όπου είχαμε ραγδαίες μειώσεις μισθών και έκρηξη της ανεργίας χωρίς προστασία των θέσεων εργασίας».

Τη χαρακτήρισε «επιλογή που διαλύει τον κόσμο της εργασίας και θα είναι καταστροφική για την οικονομία συνολικά». Αντίθετα είπε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «τη στήριξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας και των μισθών». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «σε όσες επιχειρήσεις ξεκινούν να επαναλειτουργούν με διοικητικούς περιορισμούς, π.χ. στην εστίαση, το κράτος πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο του λεγόμενου εργατικού κόστους, μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, με την υποχρέωση η επιχείρηση να καταβάλλει το 100% των μισθών και να μην μεταβάλλει τις σχέσεις εργασίας».

Για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές, υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχτούν με μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, για να έχουν ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης, σημειώνοντας πως «το ότι μία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει δεν είναι νομοτέλεια, είναι αποτέλεσμα της μη παρέμβασης του κράτους στην οικονομία».


Πηγή