Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Βίντεο από τη φωτιά στη Δαδιά: Ο πυκνός καπνός δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών

Βίντεο από τη φωτιά στον Εβρο στο δάσος της Δαδιάς δείχνει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το δάσος έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στη Δαδιά

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα απογειώθηκαν από νωρίς το πρωί για να κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Η ζώνη στην οποία επιχειρούν οι πυροσβέστες

Λόγω της πυκνότητας του δάσους αλλά και γεωμορφολογίας είχαν γίνει διανοίξει στις αρχές της αντιπυρικής δεδομένου ότι αποτέλεσε οικοσύστημα προτεραιότητας στα έργα καθαρισμών – διανοίξεων (στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΝ).
Τα έργα αυτά που έγιναν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση βοήθησαν στο μέγιστο για να κρατηθεί η φωτιά σε αυτή την περίμετρο. Οι πυροσβέστες στο βίντεο επιχειρούν σε μια τέτοια ζώνη.


Πηγή