Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Βίντεο-ντοκουμέντο: Το πειρατικό ρεσάλτο των Ιρανών κομάντο στα δύο ελληνικά τάνκερ

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ιρανικά ΜΜΕ, φαίνεται η επιχείρηση κατάληψης των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται συγκεκριμένα η προσνήωση των πεζοναυτών από το ελικόπτερο στο ένα ελληνικό τάνκερ και η αιχμαλώτιση του πληρώματος.

Το βίντεο είναι μονταρισμένο και φαίνεται να αξιοποιεί και πλάνα από κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο κράνος στρατιώτη.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Λίγο νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αιχμαλωσία δύο ελληνικών τάνκερ και των ναυτικών στον Περσικό Κόλπο, από το Ιράν.

«Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη διεθνή ασφάλεια και την οικονομία. Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τους ναυτικούς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο Μπλίνκεν έκανε τα σχόλια σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχό μας-κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, όπως και για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

Υπουργείο Ναυτιλίας: «Έντονη σύσταση» προς τα ελληνικά πλοία -«Αποφύγετε τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν»

Σύσταση από το υπουργείο Ναυτιλίας προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το «Prudent Warrior» βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.


Πηγή