Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Βαθύπλουτος επενδυτής τα βάζει με τον… καπιταλισμό

Ο κροίσος της επενδυτικής Mark Cuban έχει, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, περιουσία 3,9 δισ. δολαρίων, όντας μεγαλομέτοχος σε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους εταιρίες, αλλά και ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ, Dallas Mavericks.

Ιδιαιτέρως γνωστός ήταν επίσης για σειρά δεκαετιών ως παθιασμένος οπαδός του φιλελευθερισμού και του ακραίου ατομικισμού, θεωρώντας πως η ελεύθερη αγορά και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία ήταν ό,τι καλύτερο είχε συμβεί στον κόσμο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

Μέχρι τώρα όλα αυτά, καθώς πλέον έχει αλλάξει πορεία! Τώρα πιστεύει πως υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική στον αδυσώπητο καπιταλισμό και το ασταμάτητο κυνήγι του κέρδους. Κι αυτό γιατί η δεκαετία που ακολούθησε τη στεγαστική κρίση των ΗΠΑ το 2008 και η παγκόσμια ύφεση του έδειξε, όπως ισχυρίζεται, έναν άλλο δρόμο.

«Ο καπιταλισμός βάλλεται στις μέρες μας. Και οι άνθρωποι έχουν μια προσδοκία και μια προοπτική για το τι είναι ο παραδοσιακός καπιταλισμός, που επικεντρώθηκε στο να βγάλεις λεφτά πρώτα, δεύτερα, τρίτα και τελευταία», δήλωσε στο συνέδριο Ignition Conference.

«Και νομίζω πως είναι ευθύνη κάθε γενικού διευθυντή, κάθε επιχειρηματία, να αναγνωρίσει πως το να έχεις κοινωνική συνείδηση είναι καλό για τη δουλειά, είναι καλή δουλειά», καταλήγει. Ποιος; Ο Mark Cuban! Ο οποίος δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά έσπευσε να επενδύσει 1,1 εκατ. δολαρίων στην Paladin, ώστε να δημιουργήσει πολιτικές κοινωνικής ευθύνης.

Αυτό κάνει λέει μια επιχείρηση πετυχημένη, το κοινωνικό πρόσημο, κι αυτό κάνει πια στο επενδυτικό σόου που συμμετέχει («Shark Tank»), όπου νεαροί επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε ένα πάνελ επενδυτών αναζητώντας κεφάλαια. Επενδύει δηλαδή σε προσπάθειες με ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και υπαλλήλων.

Ο Cuban πιστεύει πια ακράδαντα πώς μόνο μέσω καλών εταιρικών πρακτικών και κοινωνικής συνείδησης θα συνεχίσει να υπάρχει το σύστημα: «Όλα φαίνεται να κινούνται στην κατεύθυνση του συνδυασμού του επιχειρείν με τον θετικό αντίκτυπο στον κόσμο και πιστεύω πως οι μεγαλύτερες εταιρίες που θα φτιαχτούν θα είναι αυτές που θα απαντούν αποφασιστικά σε αυτά τα ζητήματα που έχουν αγνοηθεί ιστορικά»…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή