Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βγαίνουν στους δρόμους για το δικαίωμα στην άμβλωση

Η σημερινή μέρα γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλών Αμβλώσεων και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Ένα δικαίωμα που δεν έχουν γυναίκες σε πολλές χώρες ή που υπόκειται σε περιορισμούς, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανώτριες οργανώσεις.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας μια συλλογικότητα οργανώσεων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών κάλεσε σε δράσεις και στην υπογραφή μιας αίτησης, η οποία θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από μια διαδήλωση στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να απαιτήσουμε από τις εθνικές μας κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως επιθυμούν, να ζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους, να αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να κάνουν παιδί», τονίζεται στην ανακοίνωση της συλλογικότητας, η οποία δηλώνει «αλληλέγγυα με τις γυναίκες που εμποδίζονται».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ιρλανδία, μια συντηρητική καθολική χώρα, ανακοινώθηκε ότι την άνοιξη του 2018 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις, που τώρα είναι παράνομες εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκτός από την Ιρλανδία, οι εκτρώσεις απαγορεύονται στη Μάλτα και την Κύπρο. Στην Πολωνία επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης βλάβης του εμβρύου.

«Το θέμα των αμβλώσεων εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε κράτους και γι’ αυτό χρειάζεται ένα κείμενο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρινίζει η Νέλι Μάρτιν της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.

(φωτογραφία αρχείου)

localStorage.clear();


Πηγή