Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Βερναρδάκης: Η ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι χαμηλής πολιτικής και ιστορικής παιδείας

Για μία νέα μεταπολίτευση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία ημέρα πριν την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, με επαναθεμελίωση των οικονομικών δικαιωμάτων των λαϊκών και μεσαίων τάξεων, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με βαθιές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του πολιτικού συστήματος «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση για μια νέα μεταπολίτευση».

Ο υπουργός παράλληλα θύμισε ότι οι σημαντικές κατακτήσεις, ιδίως της δεκαετίας του ’80, υπονομεύθηκαν «κατά την περίοδο του λεγόμενου “εκσυγχρονισμού” και, αργότερα βεβαίως, κατά την εποχή των μνημονίων».

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, και ο υπουργός Επικρατείας μίλησε και για την εισβολή στην Κύπρο, με την πρόσθετη επισήμανση ότι οι δυνάμεις εκείνες που είχαν οδηγήσει στην προδοσία, «σηκώνουν πάλι κεφάλι, τζογάροντας με τα εθνικά συμφέροντα και τις εθνικές ευαισθησίες».

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, με στόχευση περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή και περισσότερα δικαιώματα. «Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν μας φοβίζουν», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Στην ερώτηση για το αν η σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να είναι στις προς αναθεώρηση διατάξεις, ο υπουργός απάντησε ευθέως: «Εννοείται. Έχει έρθει η ώρα για μια συνολική ρύθμιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, με απόλυτο σεβασμό στη διακριτότητα των ρόλων τους».

Ταυτοχρόνως εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν αναποφάσιστοι, θα πειστούν στο τέλος από το κυβερνών κόμμα και τόνισε ότι η 20η Αυγούστου 2018 σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια «κανονικότητα» που έχει λείψει από τη χώρα, αλλά «η επιστροφή αυτή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά όρια στην άσκηση των πολιτικών μας».

Ο Χρ. Βερναρδάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «”Φωτεινή Ελλάδα” για τον Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, της SIEMENS και της NOVARTIS. Είναι η Ελλάδα του ΣΕΒ που ονειρεύεται την κατάργηση του 8ώρου». Επίσης, υποστήριξε ότι η σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και όχι μόνο ο Κ. Μητσοτάκης- είναι χαμηλής πολιτικής και ιστορικής παιδείας.

Για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι με την κυρίαρχη ομάδα που διοικεί το ΚΙΝΑΛ οι γέφυρες δεν είναι απλώς κομμένες, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά ότι «με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργηθεί ένας αστερισμός προοδευτικών δυνάμεων, μια συμμαχία της αριστεράς και της “αριστερής” κεντροαριστεράς, που θα φρενάρει την πολιτική βουλιμία της δεξιάς και των συνοδοιπόρων της».

localStorage.clear();


Πηγή