Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βουλή: Δεύτερη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό – Οι τοποθετήσεις βουλευτών των κομμάτων

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής επί του προϋπολογισμού 2023.

Στις τοποθετήσεις τους οι ειδικοί αγορητές αναφέρθηκαν σε θέματα ανάπτυξης, αγοραστικής δύναμης, αλλά και στην υπόθεση Καϊλή.

Στέφανος Γκίκας, ΝΔ: Η κυτβέρνηση έβαλε σε ρότα ανάπτυξης την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Για το θέμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας: “Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέστη τα δεινά της οικονομικής κρίσης. Αυτή η κυβέρνηση την έβαλε σε ρότα ανάπτυξης, με πρώτη την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία”, σημείωσε ο κ. Γκίκας: Σήμερα η ΕΑΒ, με αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανανέωση του εξοπλισμού, προσλήψεις προσωπικού και το νέο εκτελεστέο έργο, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα. Π.χ. παραλαμβάνουμε κάθε μήνα ένα εκσυγχρονισμένο F-16 σε Viper, ενώ, συνυπολογίζοντας τα αεροσκάφη Rafale που παραλαμβάνουμε [..] σημαίνει ότι θα έχουμε δύο μοίρες υπερσύγχρονων αεροσκαφών, που θα μας δώσουν το τακτικό πλεονέκτημα στους αγώνες που θα δίνουμε στους ουρανούς του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου”.

Δ. Κωνσταντόπουλος, ΠΑΣΟΚ: Εμείς στείλαμε στο Ειδικό Δικαστήριο στελέχη μας

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην υπόθεση Καϊλή, σημειώνοντας ότι “σε ό,τι αφορά θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, είμαστε ένα κόμμα αρχών και αξιών. Ξεκάθαρα! Εμείς στείλαμε οι ίδιοι στο Ειδικό Δικαστήριο περιπτώσεις διαφθοράς στελεχών μας και να σας θυμίσω ότι η ‘Διαύγεια’, ο οικονομικός εισαγγελέας, η άρση τραπεζικού απορρήτου, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο νόμος για τις offshore και το πόθεν έσχες, είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Ας μας πείτε εσείς τα δικά σας. [..] Θέματα διαφθοράς υπάρχουν παντού συλλήβδην και σας ακουμπούν είτε αυτά λέγονται Πάτσης κ.λπ. είτε Παπαγγελόπουλος κ.λπ. και γι’ αυτό, όπως λένε και στο χωριό μου, «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι».

Για τον Προϋπολογισμό είπε ότι τον καταψηφίζει καθώς ενισχύει τις ανισότητες στην κοινωνία και διαιωνίζει τα αδιέξοδα στην αγορά. Περιμένουμε τις εκλογές, όπου θα κάνουν «ταμείο» και οι πολίτες και θα εκφραστούν για τα έργα και τις ημέρες της σημερινής κυβέρνησης, ανέφερε.

Κλ. Γρηγοριάδης, ΜέΡΑ25: Επίθεση σε ΚΚΕ για το επίδομα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, είπε ότι όταν μια πολιτεία αποσύρεται από πάροχος υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, τότε αυτομάτως σχεδόν, η ίδια αυτή η πολιτεία μετατρέπεται σε κατασταλτικό μηχανισμό απέναντι στον λαό. Όπως είπε, δίνονται 600 ευρώ στις δυνάμεις καταστολής και επαναπροωθήσεων, μηδέν ευρώ στους υγειονομικούς μας, μηδέν ευρώ στους δασκάλους μας, μηδέν ευρώ στους καθηγητές μας, μηδέν ευρώ στους πυροσβέστες μας, μηδέν ευρώ στους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ μας. Επισήμανε μάλιστα, ότι σε αντίθεση με το ΜέΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ συντάχθηκαν με την «Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε.» για το επίδομα καταστολής.

Ν. Καραθανασόπουλος, ΚΚΕ σε ΜέΡΑ25: Να είστε προσεκτικοί όταν αναφέρεστε σε εμάς

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε τον κ. Γρηγοριάδη να είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στο ΚΚΕ, που έχει βιώσει στο πετσί του τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών. Όπως σημείωσε, εμείς δεν θα πέσουμε στην παγίδα της κυβέρνησης, όπως πέφτει το ΜέΡΑ25, ποιος είναι υπέρ ή κατά του επιδόματος. Εμείς ζητάμε την κατάργηση των ομάδων αυτών της καταστολής, των ΜΑΤ, της δράσης, της πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι τη μετάλλαξή τους, να μην είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά στους πρυτάνεις και να οπλοφορούν, όπως ζητάει το ΜέΡΑ25. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ενστόλων, οι οποίοι διαφωνούν με τον κατασταλτικό ρόλο. “Τους καλούμε να πάρουν τη θέση τους στο λαϊκό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο που συνδέεται με την αντιλαϊκή πολιτική και που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις” είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σ. Ασημακοπούλου, Ελληνική Λύση: Να δοθούν κίνητρα για braingain

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου, είπε ότι η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, να υπάρχει ενεργή σύνδεση με την αγορά εργασίας για να σταματήσουν τα Ελληνόπουλα να ξενιτεύονται, και επιτέλους να δοθούν ισχυρά κίνητρα επιστροφής στους 650.000 συμπολίτες μας, που κατά τα χρόνια των μνημονίων αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Δεν χωράει άλλη ισοπέδωση στην παιδεία των Ελλήνων, είπε η κα Ασημακοπούλου.

Δ. Καιρίδης, ΝΔ: Δεν θα εποιστρέψουμε στον δημοσιονομικό λαϊκισμό

    Ο
βουλευτής της ΝΔ , Δ. Καιρίδης αναρωτήθηκε
εάν είναι δυνατόν “σε μια χώρα που
πέρασε όσα πέρασε, να ξαναεπιστρέψουμε
στον πιο πούρο, ατόφιο δημοσιονομικό
λαϊκισμό. Ουδέν διδαχθήκατε; Θα δώσουμε
το μήνυμα ότι τίποτα δεν καταλάβαμε απ’
αυτά που τραβήξαμε αυτή τη δεκαετία και
ελαφρά τη καρδία υπόσχεστε νέα προγράμματα
Θεσσαλονίκης 15 δισεκατομμυρίων, 25
δισεκατομμυρίων, ακοστολόγητα και λέτε
‘ελάτε να μειώσουμε τους φόρους, να
μειώσουμε από εδώ, από εκεί’ κ.λπ.;
Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ,
ο κ. Καιρίδης είπε ότι δεν είναι τυχαίο,
που ο ελληνικός λαός έχει γυρίσει την
πλάτη του [..] Δεν υπάρχει ούτε μία
δημοσκόπηση, η οποία να είναι διαφορετική”.

Αλ. Αυλωνίτης, ΣΥΡΙΖΑ: Η ψυχολογία του κόσμου είναι στο ναδίρ

    Ο
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος
Αυλωνίτης κάλεσε τους συναδέλφους του
της ΝΔ να βγουν να δουν λέει ο κόσμος:
“Οδεύουμε στα Χριστούγεννα και η
αγορά δεν πάει καλά. Η ψυχολογία του
κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ η
αγοραστική δύναμη του λαού έχει
καρατομηθεί”. Είπε επίσης ότι πάνω
από τον λαό πλανάται το φάντασμα των
παρακολουθήσεων των συνεργατών της
κυβέρνησης, αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων,
πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων που
ενοχλούν, επιχειρηματιών και η λίστα
συνεχίζεται. “Αυτά δεν τα βλέπετε.
Αστυνομική αυθαιρεσία και αυταρχισμός.
Δεν τα βλέπετε. Ένας ακόμα ανήλικος
χάθηκε χτες, ένα παιδί Ρομά, για είκοσι
ευρώ, και αναρωτιέμαι τι θα κάνατε εσείς
εάν σε αυτές τις καταστάσεις ήταν
κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ” είπε ο κ. Αυλωνίτης.

Γ. Βλάχος, ΝΔ: Οι πολίτες δεν θα ρισκάρουν το μέλλον τους στις εκλογές

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος είπε ότι θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2023, συγχαίροντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, “για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Και όλα αυτά, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την ελληνική κοινωνία και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της ελληνικής οικονομίας”. Όπως τόνισε ο κ. Βλάχος, οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν την προσπάθεια και απαντούν στις μετρήσεις με διψήφια διαφορά, καθώς θεωρούν την ΝΔ, καλύτερη να διαχειριστεί τα θέματα της οικονομίας.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών γιατί “είναι λογικό να μην θέλει κανείς να ρισκάρει το μέλλον της πατρίδας και της οικογένειάς του” είπε ο κ. Βλάχος.


Πηγή