Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Βούλτεψη από Βιέννη: Πρόταση για δημιουργία δικτύου Ευρωπαίων υπουργών για την Ενταξη Προσφύγων

Τη δημιουργία ενός δικτύου Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για την Ένταξη Προσφύγων πρότεινε η Σοφία Βούλτεψη.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης υπουργών με το χαρτοφυλάκιο της Ένταξης που διοργανώθηκε στη Βιέννη.

Η πρόταση της Σοφίας Βούλτεψη

Με οικοδέσποινα την Αυστριακή ομοσπονδιακή υπουργό, Σουζάνα Ράαμπ, υπουργοί και υφυπουργοί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φόρουμ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

Ακόμη 1.020 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο -Πάνω από 71.000 έχουν περάσει τα σύνορα

Στο Σχιστό με τον Νότη Μηταράκη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, συνομίλησε με προσφυγόπουλα [εικόνες]

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η κ. Βούλτεψη ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ξεκινούν μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου παρουσιάζεται ζήτηση σε εργαζομένους (αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός τομέας και μεταποίηση).

Επίσης, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη παρουσίασε μια σειρά από καινοτομίες που εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, όπως η ενσωμάτωση του σταδίου της προένταξης στη νέα Εθνική Στρατηγική σε συνεργασία με τον Οργανισμό της ΕΕ για το ‘Ασυλο, η δημιουργία σε συνεργασία με τη UNICEF εκπαιδευτικού προγράμματος για ομαλή μετάβαση από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση και στο δημόσιο σχολείο, και η υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Όπως σημειώνεται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση του ελληνικού συστήματος προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και το νέο πρόγραμμα Helios Junior για την ομαλή μετάβαση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενήλικη ζωή.

Στη συνάντησή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί ανέλυσαν και τη νέα προσφυγική κρίση που έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με σημαντικότερο πρόβλημα τη στέγαση. Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύσκεψη των υπουργών αρμόδιων για την Ένταξη στο Βουκουρέστι.


Πηγή