Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βραζιλία: Γιατί η γαρίδα έγινε σύμβολο αντίστασης κατά του Ζαΐχ Μπολσονάρου [εικόνες] | ΚΟΣΜΟΣ

Από τη στιγμή που νοσηλεύτηκε επειδή δεν μάσησε αρκετά μια γαρίδα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι θύμα μια σατιρικής εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο νοσηλεύτηκε στο Σάο Πάολο, την περασμένη εβδομάδα, για δύο ημέρες, μετά από εντερική απόφραξη, η οποία τον ανάγκασε να διακόψει τις διακοπές του. Ο χειρουργός Antonio Luiz Macedo που τον εξέτασε απέδωσε το συμβάν σε «γαρίδες που δεν μάσησε καλά». Ο γιατρός έδωσε απίστευτες λεπτομέρειες σε συνέντευξη τύπου για τη θεραπεία που πρέπει στο εξής να ακολουθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας: να μασάει καλά, να ακολουθεί δίαιτα και να περπατάει μετά τα γεύματα. Είναι η 7η φορά που ο πρόεδρος της Βραζιλίας, 66 ετών, νοσηλεύεται για επιπλοκές του εντέρου και έχει υποβληθεί σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις λόγω του μαχαιρώματος στην κοιλιά που υπέστη κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης το 2018. Τον Ιούλιο του 2021 είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Vila Nova Star εξαιτίας εντερικής απόφραξης, ενώ υποφέρει επί χρόνια από λόξυγγα.

Το σχόλιο του γιατρού για «γαρίδα που δεν μάσησε καλά» έγινε αμέσως στόχος στα social media και οι γαρίδες έγιναν σύμβολο αντίστασης απέναντι στον ακροδεξιό αντιεμβολιαστή πρόεδρο, ειδικά από τη στιγμή που οι γιοί του, οι υπουργοί και οι οπαδοί του ανεβάζουν τη φωτογραφία από το κρεβάτι του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας, κάθε φορά, «την θυσία του Προέδρου», ο οποίος πήγε να χάσει τη ζωή του για να διοικήσει τη χώρα.

Ο Μπολσονάρου στο κρεβάτι του νοσοκομείου -Twitter/jairbolsonaro
Ο Μπολσονάρου στο κρεβάτι του νοσοκομείου -Twitter/jairbolsonaro

«Ο Μπολσονάρου αξιοποιεί τα ιατρικά προβλήματα για να ξεχαστεί η καταστροφική διαχείρισή του», εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Mauricio Santoro. Πράγματι, πριν την πρόσφατη εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Μπολσονάρου φιγούραρε σε όλα τα ρεπορτάζ να κάνει θαλάσσιο σκι στην περιοχή Σάντα Καταρίνα. Την ίδια ώρα καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Μπαχία προκάλεσαν 26 θανάτους και 815.000 κάτοικοι έχασαν το σπίτι τους, ενώ ο Μπολσονάρου αρνήθηκε να εγκαταλείψει τις διακοπές του για να επισκεφθεί την περιοχή.

Αυτή τη φορά, η αντιπολίτευση αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αξιοποίησαν τη γαρίδα για να ειρωνευθούν τον πρόεδρο της Βραζιλίας:


Πηγή