Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Βραζιλία: Ο αντιπρόεδρος της χώρας ειρωνεύεται το ενδεχόμενο έρευνας για τα βασανιστήρια επί χούντας

Ο στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, αντιμετώπισε με χλευασμό το ενδεχόμενο ερευνηθούν για τα βασανιστήρια επί στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) μετά τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές της χούντας.

«Να γίνει έρευνα σε βάρος ποιου; Έχουν πεθάνει όλοι! Θα τους βγάλετε από τους τάφους τους;», είπε με ειρωνικό χαμόγελο ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, 68 ετών, αναφερόμενος στους φερόμενους ως βασανιστές της χούντας, που ουδέποτε δικάστηκαν.

Το περιεχόμενο ηχητικών καταγραφών των ακροαματικών διαδικασιών σε στρατοδικεία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά προχθές Κυριακή από την εφημερίδα O Globo. Ήρθαν έτσι στο φως λεπτομέρειες σχετικά με τους βασανισμούς αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος που παγώνουν το αίμα.

Για παράδειγμα, σε απόσπασμα των καταγραφών αυτών –διάρκειας 10.000 και πλέον ωρών–, που μελέτησε ο ιστορικός Κάρλους Φίκου, αξιωματικός αναφέρεται στην περίπτωση εγκύου που απέβαλε αφού υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά της όργανα από τους βασανιστές της.

«Αυτά ανήκουν στην ιστορία, είναι ιστορίες του παρελθόντος, θέματα που πλέον έχουν περάσει στα βιβλία, έχουν γίνει επανειλημμένα θέμα συζήτησης», είπε ο αντιπρόεδρος της χώρας.

Ο Μπολσονάρου αρνείται το πραξικόπημα το 1964 στη Βραζιλία

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου από την πλευρά του δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό και τη νοσταλγία του για τις ημέρες της χούντας. Αρνείται πως έγινε καν πραξικόπημα το 1964, όταν άρχισαν τα πέτρινα χρόνια στη Βραζιλία, με εκτενή περιστολή των ελευθεριών και βίαιη καταστολή των αντιφρονούντων.

«Όλοι είχαν δικαίωμα να πηγαινοέρχονται, να σπουδάζουν, να εργάζονται» επί χούντας, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους την 31η Μαρτίου, την ημέρα της 58ης επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2014 από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, που σχηματίστηκε από την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρο Τζίλμα Χουσέφ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 434 δολοφονίες που διαπράχθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς, χωρίς να λογαριάζονται οι αυθαίρετες φυλακίσεις και οι βασανισμοί.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που υπέμειναν τον ζυγό στρατιωτικών δικτατοριών, στη Βραζιλία οι ύποπτοι για ωμότητες ουδέποτε προσήχθησαν σε δίκες.

Ο νόμος περί αμνηστίας, που υιοθετήθηκε το 1979, επέτρεψε σε χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους να επιστρέψουν στη Βραζιλία μεν, αλλά ταυτόχρονα απέτρεψε κάθε προσαγωγή των φερόμενων ως βασανιστών σε δίκες.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρου, ένας από τους γιους του προέδρου, προκάλεσε σκάνδαλο δηλώνοντας πως αισθάνεται «λύπη για το ερπετό» που είχε χρησιμοποιηθεί για να βασανιστεί μια δημοσιογράφος τα χρόνια του 1970.

Πρόκειται για τη Μίριαμ Λεϊτάου, σήμερα διάσημη αρθρογράφο της O Globo. Οι βασανιστές της την είχαν γδύσει και την είχαν ρίξει σ’ ένα σκοτεινό κελί μαζί με το ερπετό. Η κυρία Λεϊτάου ήταν η συντάκτρια του δημοσιεύματος της εφημερίδας την Κυριακή για τις ηχητικές καταγραφές των ακροαματικών διαδικασιών στα στρατοδικεία.


Πηγή