Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Βρετανία και ΕΕ παραπατάνε προς ένα άτακτο Brexit»

Βρετανία: Κρυφές συναντήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών με τους Εργατικούς για το Brexit

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το πόστο του μετά από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Μπόρις Τζόνσον, είχε μυστικές συνομιλίες με αξιωματούχους του κόμματος των Εργατικών για την εξεύρεση τρόπου να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), ανέφερε ο Observer.

Ο Χάμοντ, ο οποίος εναντιώνεται στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία μετάβασης για να μετριαστούν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, λίγο μετά από την παραίτητή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα επισήμανε ότι Χάμοντ και Στάρμερ συμφώνησαν να συνεργαστούν με υψηλόβαθμους βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτγουιν, για να συζητήσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ψήφοι για να τορπιλίσουν το no-deal Brexit.

«Η πολιτική κατεύθυνση πορείας υπό τον Μπόρις Τζόνσον είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Στάρμερ στην εφημερίδα. «Οπότε, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να οικοδομήσουμε μια ισχυρή διακομματική συμμαχία για να εμποδίσουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι επιθυμεί να συνάψει μια νέα συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, αλλά δηλώνει προετοιμασμένος να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αποχώρηση από το μπλοκ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στην περίπτωση που οι βουλευτές απειλήσουν να εμποδίσουν Brexit χωρίς συμφωνία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή