Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Γερμανία: Γεμίζει το μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου της Δ. Ευρώπης -Εκεί που ήταν η Gazprom

Η Γερμανία άρχισε να γεμίζει την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Rehden που εγκατέλειψε η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη ο διορισμένος από το κράτος διευθυντής της εγκατάστασης, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο διακοπής των προμηθειών ενέργειας από τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το ρωσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα. Ωστόσο, οι προμήθειες έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από τις δυτικές κυρώσεις σχετικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την επικείμενη προθεσμία που έθεσε η Ρωσία για πληρωμές σε ρούβλια, την οποία οι περισσότεροι αγοραστές έχουν απορρίψει.

Τον περασμένομήνα η Gazprom εγκατέλειψε τις δραστηριότητές της στην Gazprom Germania, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης στο Rehden, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις επιδεινώθηκαν.

«Από σήμερα, εγχύονται μικροί όγκοι. Εργαζόμαστε εντατικά για λύσεις για να διασφαλίσουμε ότι σύντομα θα μπορεί να ρέει πολύ περισσότερο αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης», δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη στο Reuters ο Έγκμπερτ Λάεγκε, ο διευθυντής που ορίστηκε από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας για να διαχειρίζεται προσωρινά την εταιρεία.

Γερμανία: Δυνατότητα αποθήκευση 4 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε μία μόνο εγκατάσταση

Το Rehden μπορεί να χωρέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, όμως τον περασμένο χειμώνα δέχθηκε μόνο κάποιες μικρές ποσότητες. Ο Λάεγκε τόνισε πως σαφέστατα η αποθήκη πρέπει να γεμίσει για τον ερχόμενο χειμώνα.

Ενδεικτικό είναι ότι, προς το παρόν, το Rehden είναι γεμάτο μόλις κατά 0,6%, δηλαδή πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 36% για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας.

Η ρυθμιστική αρχή έχει πει ότι θα έχει τον έλεγχο της Gazprom Germania μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και έχει το δικαίωμα να απομακρύνει στελέχη, να προσλάβει νέο προσωπικό και να πει στη διοίκηση πώς να προχωρήσει. Δεν έχει πει τι θα συμβεί μετά από αυτήν την ημερομηνία.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Gazprom Germania σε στιγμές αβεβαιότητας», είπε ο Λάεγκε, προσθέτοντας ότι ήταν σε τακτική επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, τη ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας και τους επιχειρηματικούς εταίρους του ομίλου.

«Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία του Ομίλου Gazprom Germania για την ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου. Η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών εταίρων μας είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημά μας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω και να ενισχύσω αυτήν την εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Λάεγκε.


Πηγή