Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα στη Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος.

Εισαγγελείς, ομοσπονδιακή αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι διενήργησαν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank (DBKGn.DE) στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, αφορούσε υποψίες για ξέπλυμα χρήματος που η ίδια είχε αναφέρει στις αρχές.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Christian Sewing, η Deutsche Bank προσπαθεί να επιδιορθώσει τη φήμη της μετά από μια σειρά ντροπιαστικών και δαπανηρών κανονιστικών αστοχιών.

Σε ανακοίνωσή της, η Deutsche Bank ανέφερε ότι η έρευνα αφορούσε ύποπτες συναλλαγές για τις οποίες είχε ενημερώσει η ίδια τις αρχές και ως εκ τούτου υπήρξε πλήρης συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 3% μετά την είδηση ​​για την έρευνα και έκλεισαν με μείον 1,8% νωρίς το απόγευμα στη Φρανκφούρτη.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχαν ένταλμα έρευνας, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του ότι στη διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι της χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής BaFin. Τόσο η BaFin όσο και η ομοσπονδιακή αστυνομία αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Έρευνα των ΗΠΑ στη Deutsche Bank

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια, ειδικά όσον αφορά σε συναλλαγές που οι αρχές είπαν ότι χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε πρόστιμο σχεδόν 700 εκατομμυρίων δολαρίων στη γερμανική τράπεζα.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank έχει δηλώσει πως έχει αυξήσει τους πόρους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η τράπεζα ανακοίνωσε μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση 17% στα κέρδη πρώτου τριμήνου καθώς τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν σημαντικά, προειδοποίησε όμως πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τα ετήσια κέρδη.

Πάντως, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι των αρχών έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας την Παρασκευή.


Πηγή