Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Γερμανία: Η συνταξιούχος Μέρκελ χρέωσε 55.000 ευρώ από το 2021 την καγκελαρία για… κόμμωση και μακιγιάζ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γερμανία η αποκάλυψη ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιβάρυνε τα κρατικά ταμεία με ένα ποσό περίπου 55.000 ευρώ για κόμμωση και μακιγιάζ από το 2021, που εγκατέλειψε την καγκελαρία.

Αν και παρέδωσε τα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης πριν από περίπου δύο χρόνια η Μέρκελ εξακολουθεί να χρεώνει το ομοσπονδιακό κράτος με διάφορα έξοδα, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας Tagesspiegel μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε βάσει του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης.

Η Μέρκελ δεν κράτησε την μακιγιέζ, τις υπηρεσίες της οποίας απολάμβανε όσο ήταν καγκελάριος, αλλά προσέλαβε μια αυτοαπασχολούμενη κομμώτρια και μακιγιέζ, που εργάζεται και ως σχεδιάστρια μόδας, με έδρα το Βερολίνο. Η καγκελαρία πληρώνει για την κόμμωση και το μακιγιάζ της Μέρκελ τόσο για τις δημόσιες, όσο και για τις ιδιωτικές συναντήσεις της.

Πολυδάπανη η Μέρκελ, με σοφέρ, προσωπικό και ταξίδια -«Μαχαίρι» βάζει η κυβέρνηση

Τη φετινή χρονιά ο λογαριασμός έφθασε τα 17,200 ευρώ, που αν προστεθούν στα 37.380 του περασμένου χρόνου προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 54.980 ευρώ με την καγκελαρία να διευκρινίζει στην Tagespiegel ότι «η ανάληψη του κόστους σχετίζεται με την εκτέλεση των συνεχιζόμενων επίσημων καθηκόντων [της Μέρκελ] – ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι δημόσια ή ιδιωτικά».

Στο σταυρόνημα και τα έξοδα των Σολτς και Ζέντερ

Η αύξηση του κόστους για την κόμμωση και την εμφάνιση κυβερνητικών αξιωματούχων – όταν πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για μια «δύσκολη επόμενη πενταετία» έχει πυροδοτήσει αρνητικά σχόλια στη χώρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Φορολογουμένων, Ράινερ Χολτςνάγκελ να τονίζει ότι το κόστος αυτό «πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και να καταβάλλεται ιδιωτικά σε περίπτωση αμφιβολίας».

Εκτός από την Μέρκελ, όμως, στυλάτος και στην… τρίχα θέλει να είναι και ο διάδοχός της στο τιμόνι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Tagesspiegel ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και εκπρόσωποι της καγκελαρίας έχουν ξοδέψει φέτος το ποσό των 21.808 ευρώ για hairstyling και μακιγιάζ και άλλα 39.900 ευρώ τον περασμένο χρόνο.

Μάλιστα το 2022 – πρώτη χρονιά στην εξουσία της κυβέρνησης Σολτς – τα έξοδα για τους κομμωτές, τους μακιγιέρ και τους φωτογράφους έφθασαν το 1,5 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από κοινοβουλευτική έρευνα νωρίτερα φέτος.

Πρωτοσέλιδο έγινε στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Μάρκους Ζέντερ, όταν αποκαλύφθηκε ότι μόνον το 2022 το γραφείο του δαπάνησε σχεδόν 180.000 ευρώ σε freelance φωτογράφους, πέραν των 36.000 ετησίως που ξοδεύει για έναν μόνιμα απασχολούμενο φωτογράφο.


Πηγή