Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γεροβασίλη: Δεν οφείλονται στα ΚΕΠ τα προβλήματα αιτήσεων για το ΚΕΑ

Τα προβλήματα στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος και της ιστοσελίδας υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των ΚΕΠ. Η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξομάλυνσή τους γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Όπως εξηγεί η κ. Γεροβασίλη, η υποβολή αιτήσεων μέσω των ΚΕΠ πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΜΗΣ–ΚΕΠ», το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία τους (σσ ΚΕΠ), με το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η τελευταία υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας της αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της οποίας γίνεται η υποδοχή των αιτήσεων ΚΕΑ, είτε υποβάλλονται απευθείας ηλεκτρονικά, από τον αιτούντα, είτε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων, είτε μέσω των ΚΕΠ.

Ως εκ τούτου, προσθέτει η υπουργός, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία της ιστοσελίδας keaprogram.gr δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των ΚΕΠ και του πληροφοριακού τους συστήματος «ΕΡΜΗΣ–ΚΕΠ» και για αυτόν τον λόγο η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξομάλυνσή τους γίνεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην ίδια απάντηση σημειώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει εκδώσει οδηγίες προς τα ΚΕΠ για την ομαδοποίηση της προσέλευσης με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, στις περιπτώσεις που υφίσταται ζήτημα αυξημένης προσέλευσης πολιτών για την υποβολή αίτησης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Επίσης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και για άλλες διοικητικές διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ, με σκοπό τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσής τους για όσο διάστημα διαρκεί η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.


Πηγή