Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί δεν ανησυχεί ο Ερντογάν με τη διολίσθηση της λίρας -Το ανορθόδοξο πλάνο του | ΚΟΣΜΟΣ

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει διολισθήσει κατά 45% έναντι του δολαρίου φέτος, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε δείχνει να ενοχλείται καθόλου, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.

Η λίρα φλέρταρε με ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, ωστόσο ο επί χρόνια ηγέτης της Τουρκίας πιέζει να προχωρήσει ο «οικονομικός πόλεμος της ανεξαρτησίας» που έχει κηρύξει, με την υποστήριξη χαμηλών επιτοκίων.

Και το ερώτημα, φυσικά, είναι: Γιατί ο Ερντογάν επιμένει σε μία πολιτική μείωση επιτοκίων, υψηλής ανεργίας και φτώχειας διατηρώντας χαμηλά επιτόκια; Και, βέβαια, τι σημαίνει αυτό για τους Τούρκους.

Ανορθόδοξη πολιτική

Η απλή αιτία της διολίσθησης της Τουρκικής λίρας είναι η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές με ένα ανταγωνιστικό νόμισμα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, τον ελέγχεις αυξάνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, ο Ερντογάν θεωρεί τα επιτόκια δανεισμού «ένα κακό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Περισσότερα για τον ανορθόδοξο πλάνο του Τούρκου προέδρου μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ του economistas.gr.


Πηγή