Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Γιατί επισκέπτονται την Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα

Τηλεοπτική συνέντευξη, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στη χώρα μας, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας, καθώς πλησιάζει το Brexit, στα ελληνοτουρκικά, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Συρία, το Ιράν και τις σχέσεις με τη Ρωσία, παραχώρησε η πρέσβης Κέιτ Σμιθ.

Στη συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στους 11.000 Έλληνες φοιτητές που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και στους συνολικά περίπου 70.000 Έλληνες στο Νησί.

«Ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν γι’ αυτούς που ζουν τώρα στη Μεγάλη Βρετανία -τα δικαιώματά τους είναι εξασφαλισμένα- και γι’ αυτούς που θα έρθουν στη μεταβατική περίοδο, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες που ζουν τώρα στη χώρα. Αυτό που περιμένουμε είναι το καινούργιο σύστημα μετανάστευσης της Βρετανίας, που νομίζω ότι θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο», είπε η κ. Σμιθ.

Σχετικά με τους φοιτητές, υπογράμμισε ότι «η διεθνής εκπαίδευση στη Βρετανία αποτελεί τον έκτο τομέα σε μέγεθος της οικονομίας μας και δεν θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα εύκολα».

«Θα αναδειχθούν οι σχέσεις σε ναυτιλία και άμυνα»

Όσον αφορά την τριήμερη επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους, η πρέσβης είπε ότι στόχος της είναι «να αναδείξει την ιστορική και τη σύγχρονη σχέση των δύο χωρών και να υποδηλώσει την εκτίμηση της Βρετανίας στη συνεισφορά της Ελλάδας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την κατάθεση στεφανιού στον Αγνωστο Στρατιώτη. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα δεχθούν το πριγκιπικό ζευγάρι στο προεδρικό μέγαρο και ο Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την πρώτη μέρα. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο πρόεδρος θα τους παραθέσει επίσημο δείπνο. Την Πέμπτη οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στον Πειραιά για επαφές μέσα από τις οποίες «θα αναδειχθούν οι σχέσεις στη ναυτιλία και την άμυνα».

Επίσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δοθεί επίσης έμφαση «στη συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στον πολιτισμό και στην παιδεία».

Την Τρίτη ημέρα θα μεταβούν στην Κρήτη και «θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού που έχει συνδεθεί με την Βρετανική αρχαιολογική σχολή Αθηνών και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ένα κρητικό γλέντι».

«Στόχος να ενδυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις»

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αδυνατίσουν οι σχέσεις των δύο χωρών λόγω Brexit. Στόχος της Μεγάλης Βρετανίας είναι να ενδυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις με τις χώρες της Ευρώπης», είπε στη συνέχεια η πρέσβης.

Συζητιούνται τα μεγάλα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια. Οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες αλλά στο τέλος θα έχουμε λειτουργική σχέση και η Βρετανία θα μείνει κοντά στην Ευρώπη.

Η χώρα θα παραμείνει ανοιχτή στους ξένους επισκέπτες και μετανάστες. Με το δημοψήφισμα είχαμε μία ψήφο υπέρ της κυριαρχίας και είναι γνωστό ότι η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη ήταν πάντα δύσκολη.

Όπως έχει πει η πρωθυπουργός δεν αποχωρούμε από την Ευρώπη αλλά μόνον από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε συνεργασία και με τους θεσμούς στους τομείς που ανέφερα.

localStorage.clear();


Πηγή