Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Γιατί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέλουν διακαώς ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας -Τα τουρκικά παζάρια, η ρωσική απειλή

Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα σε δύο σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Από τη μία στο Κίεβο, όπου κορυφαία μέλη της ΕΕ συναντούν Ουκρανούς αξιωματούχους και από την άλλη στη Σουηδία όπου μετέβη η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Κάποτε η συνάντηση των πρωθυπουργών της Φινλανδίας και της Σουηδίας ήταν ένα γεωπολιτικό «μη γεγονός». Όμως, η μακρά παράδοση που θέλει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να είναι ουδέτερες και στρατιωτικά ανεξάρτητες δεν ισχύει πλέον. Η Σάνα Μαρίν βρίσκεται σήμερα στην Στοκχόλμη για να συζητήσει με τον Σουηδό ομόλογό της σχετικά με την απειλούμενη κοινή προσπάθεια των δύο χωρών να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και η επίσκεψη αυτή λαμβάνει τεράστια προσοχή.

Όλα αυτά χάρη στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι ήταν θετικός ως προς την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι της Σουηδίας, προκαλώντας τεράστιους πονοκεφάλους όχι μόνο στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι, αλλά και στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Η Φινλανδία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία, αλλά ξέρει ότι μπορεί και να μην το καταφέρει

Σε δηλώσεις που έκανε κατα τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, η Μαρίν τον καθησύχασε δημόσια για τη μεγάλη επιθυμία της Φινλανδίας να εισέλθουν μαζί στο ΝΑΤΟ. «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον όλων να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας το συντομότερο δυνατόν».

Αλλά στο παρασκήνιο, οι δύο ηγέτες μπορεί κάλλιστα να συζήτησαν τι θα κάνουν εάν η Τουρκία συνεχίσει να προσπαθεί να διαιρέσει και να κατακτήσει. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιθυμούν απελπισμένα να ενταχθούν και οι δύο χώρες ταυτόχρονα, για να αποφύγουν «ένα δεύτερο ταξίδι στο τουρκικό παζάρι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Αναμένονται πολλές παρασκηνιακές ανατροπές την περίοδο μεταξύ τουρκικών εκλογών και συνόδου του ΝΑΤΟ

Οι αισιόδοξοι διατηρούν τις ελπίδες τους βασιζόμενοι στο μικρό παράθυρο ευκαιριών μεταξύ των εκλογών στην Τουρκία τον Μάιο και της επόμενης ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους. Σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, μάλιστα, αναμένονται πολλές παρασκηνιακές ανατροπές εκείνη την περίοδο από ανθρώπους όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να… κάνει τον δύσκολο με τη Σουηδία μετά το Βίλνιους, είναι πιθανό να αυξηθεί η πίεση ώστε να επιτραπεί στη Φινλανδία να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι απεύχονται, γιατί ο να μην έχει τη Σουηδία δίπλα της θα δυσκολέψει σημαντικά τον αμυντικό σχεδιασμό της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στις σκανδιναβικές χώρες και τη Βαλτική. Ωστόσο, το να μείνει εκτός μια χώρα με σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, κινδυνεύει να αποτελέσει εμπαιγμό για την πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ.


Πηγή