Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί η Αθήνα γέμισε αδέσποτα κουνέλια

Οικογένειες αγοράζουν κουνέλια για τα παιδιά και τα εγκαταλείπουν κατά δεκάδες όταν μεγαλώνουν.

Στους δρόμους και τα πάρκα της Αθήνας, ακόμα και στον Εθνικό Κήπο στο Ζάππειο, εγκαταλείπονται κουνέλια που είχαν αγοραστεί από οικογένειες οι οποίες δεν τα θέλουν πλέον στο σπίτι τους. Πολλά από αυτά σκοτώνονται από αυτοκίνητα και άλλα εντοπίζονται κακοποιημένα από τα μέλη της ομάδας διάσωσης «Κουνελάκια προς Υιοθεσία».

κουνέλι σε πάρκο
Κουνέλια εντοπίζονται σε δόμους και πάρκα

Με κομμένα αυτιά

Στο Κερατσίνι στις 17 Απριλίου εντοπίστηκε ένα κουνέλι με κομμένα αυτιά, ενώ πριν από λίγες ημέρες η ομάδα ειδοποιήθηκε ότι ακόμα δυο είχαν πεταχτεί στους δρόμους στην περιοχή του Χαϊδαρίου και πριν προλάβουν να επέμβουν τα χτύπησαν διερχόμενα αυτοκίνητα.

Νωρίς το πρωί συναντάμε την Κατερίνα Σκουλίδου, μέλος της ομάδας που προσπαθεί να περισυλλέξει τα κουνέλια και να βρει οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν. Μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο προσπαθώντας να στείλει ένα taxi beat στην Πετρούπολη να πάρει ένα ακόμα κουνέλι που βρέθηκε στους δρόμους και να το μεταφέρει στο σπίτι της.

Κουνέλι με κομμένα αυτιά βρέθηκες στο Κερατσίνι
Κουνέλι με κομμένα αυτιά βρέθηκες στο Κερατσίνι

«Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί αφού τα τελευταία τρία χρόνια μόνο η δική μας ομάδα έχει κληθεί να βοηθήσει περίπου 1000 κουνέλια που βρέθηκαν στους δρόμους. Τα αγοράζουν οι οικογένειες για να παίζουν τα παιδιά αλλά όταν τα κουνέλια μεγαλώνουν δεν τα θέλουν πια και τα πετούν στους δρόμους. Έχουμε βρει πολλά σκοτωμένα από αυτοκίνητα και άλλα κακοποιημένα ή βαριά τραυματισμένα» λέει στο iefimerida η κ. Σκουλίδου.

Όπως εξηγεί, τα μέλη της ομάδας τα κρατούν στα σπίτια τους μέχρι να δοθούν για υιοθεσία με αποτέλεσμα σε ένα σπίτι να έχουν κρατηθεί τις ίδιες ημέρες ακόμα και 16 κουνέλια που είχαν βρεθεί στους δρόμους. «Θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να παρέμβει ώστε να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη πώληση κουνελιών και επιπλέον να μην μπορεί ο καθένας να τα πετάει στο δρόμο χωρίς συνέπειες» σημειώνει η κ. Σκουλίδου.

κουνελάκι τρώει καρότο
Πολλά κουνελάκι εντοπίζονται κακοποιημένα από τα μέλη της ομάδας διάσωσης «Κουνελάκια προς Υιοθεσία»

«Δεν είναι λούτρινα»

Για έλλειψη φιλοζωικής παιδείας κάνει λόγο από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος αστικής πανίδας του Δήμου Αθηναίων Σεραφίνα Αβραμίδου. «Έχουμε βρει κουνέλι στην Πατησίων κι αν η επέμβασή μας δεν ήταν άμεση, θα το σκότωναν τα αυτοκίνητα ενώ πολλά εγκαταλείπονται και στον Εθνικό Κήπο. Τα αγοράζουν και μετά τα αφήνουν έξω από το σπίτι καθώς δεν σκέφτονται ότι πρόκειται σαν ζωντανά πλάσματα , όχι για λούτρινα παιχνίδια. Όταν ένα κουνέλι μεγαλώνει συνειδητοποιούν τις ανάγκες του για τροφή, περίθαλψη, φύλαξη στις διακοπές. Δυστυχώς, λείπει η φιλοζωική παιδεία σε κάποιους ανθρώπους και δεν μπορούμε να ξέρουμε κάθε φορά ποιος τα εγκατέλειψε για να επιδιώξουμε την τιμωρία του» σημειώνει η κυρία Αβραμίδου.

Συνεχείς οι αναρτήσεις για εγκαταλελειμμένα κουνέλια στα social media
Συνεχείς οι αναρτήσεις για εγκαταλελειμμένα κουνέλια στα social media

Νέο κύμα εγκατάλειψης

Όπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας διάσωσης, οι αγορές κουνελιών εκτοξεύονται τις ημέρες του Πάσχα καθώς πολλοί γονείς τα παίρνουν ως Πασχαλινό δώρα στα παιδιά τους. Αυτό το διάστημα περιμένουν νέο κύμα εγκατάλειψης, καθώς έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες και τα κουνέλια έχουν πλέον μεγαλώσει, ενώ πλησιάζουν και οι καλοκαιρινές διακοπές που οι οικογένειες θα λείπουν και δεν μπορούν να τα αφήσουν μόνα στο σπίτι.

Τα κουνέλια εγκαταλείπονται όταν μεγαλώσουν
Τα κουνέλια εγκαταλείπονται όταν μεγαλώσουν

Πηγή