Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Γιατί ο Ντε Σάντις αποχώρησε από την κούρσα των Ρεπουμπλικανών και στηρίζει Τραμπ

Ο Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ως το ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών, εγκατέλειψε την Κυριακή την προεκλογική κούρσα, μια σχετικά πρόωρη αποχώρηση που υπογραμμίζει τη σιδερένια πυγμή που διατηρεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο κόμμα του.

Ο 45χρονος Ντ εΣάντις, ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και μάλιστα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον μέχρι πρότινος αντίπαλό τους, Τραμπ.

Σύμφωνα με το Voice of America, o Ντε Σάντις είχε θεωρηθεί ευρέως ως κορυφαίος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 και φυσικός διάδοχος του Τραμπ λόγω του μαχητικού του στυλ και των βαθιά συντηρητικών του απόψεων ενώ συνέθετε μια εικόνα του ιδανικού Αμερικανού πολιτικού, τουλάχιστον για τους συντηρητικούς.

Στις αρχές του 2023, προηγούνταν σε αρκετές δημοσκοπήσεις στην κόντρα του με τον Τραμπ. Όμως η απήχηση του κυβερνήτη της Φλόριντα γνώριζε πτώση εδώ και αρκετούς μήνες, εξαιτίας της λανθασμένης στρατηγικής της εκστρατείας του, της φαινομενικής έλλειψης άνεσης με τους ψηφοφόρους στην προεκλογική περίοδο και της μέχρι στιγμής ακλόνητης επιρροής του Τραμπ σε μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

Mόνη η Χέιλι απέναντι στον Τραμπ

Το τέλος της υποψηφιότητας του Ντε Σάντις σημαίνει ότι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, είναι πλέον η τελευταία Ρεπουμπλικανή στην κούρσα με πιθανότητες , αν και μακρινές, να κοντραριστεί τον Τραμπ το χρίσμα.

Ο νικητής της υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικανών θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον πιθανό υποψήφιο των Δημοκρατικών, στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια επανάληψη της αναμέτρησης Μπάιντεν-Τραμπ.

Πάνω από το 70% των Ρεπουμπλικανών έχουν θετική γνώμη για τον Τραμπ, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Αυτό έφερε τον Ντε Σάντις σε μια θέση όπου έπρεπε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που εξακολουθούσαν να θαυμάζουν τον Τραμπ, καθώς και σε εκείνους που τον αντιπαθούσαν με πάθος και φαίνεται να απέτυχε και στις δύο περιπτώσεις.

Όπως σχολιάζει το Voice of America, ποτέ δεν κατάφερε να πείσει με επιτυχία τους περισσότερους υποστηρικτές του Τραμπ γιατί θα ήταν η καλύτερη επιλογή, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι που ήθελαν να ξεφορτωθούν τον πρώην πρόεδρο σκόρπισαν τις ψήφους τους μεταξύ πολλών υποψηφίων.

Όπου ο Ντε Σάντις διαφοροποιήθηκε από τον Τραμπ σε θέματα πολιτικής, ήταν σχεδόν πάντα για να στοιχειοθετήσει μια πιο συντηρητική θέση. Υπέγραψε τον Απρίλιο την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τις έξι εβδομάδες στη Φλόριντα, την οποία τελικά αγκάλιασε στην προεκλογική εκστρατεία, ακόμη και αν έκανε ορισμένους δωρητές και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς επιφυλακτικούς.

Τάχθηκε κατά της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έλαβε τιμωρητικά μέτρα κατά της Walt Disney Co. αφού η εταιρεία τάχθηκε κατά της νομοθεσίας της Φλόριντα που περιόριζε τη συζήτηση για το φύλο και τη σεξουαλικότητα στις σχολικές αίθουσες.

Η μάχη με την Disney ήταν μια μάχη που οι επικριτές του κόμματος υπέρ των επιχειρήσεων είπαν ότι ο Ντε Σάντις δεν χρειαζόταν να δώσει. Ενώ πολλοί μεγάλοι δωρητές στήριξαν από νωρίς ανερχόμενο αστέρα των Ρπουμπλικανών, άρχισαν να κάνουν πίσω ήδη από το καλοκαίρι.

Ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, ο οποίος έδωσε εκατομμύρια στην ομάδα συλλογής κεφαλαίων super PAC που υποστήριζε τον Ντε Σάντις, δήλωσε στο Reuters τον Αύγουστο ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση, επειδή τον απωθεί η ασυμβίβαστη θέση του κυβερνήτη για τις αμβλώσεις.

Τα προβλήματα του Ντε Σάντις ξεκίνησαν πριν καν μπει στην κούρσα

Τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία ότι συνωμότησε για να αποκρύψει πληρωμές χρημάτων για την φίμωση μιας πορνοστάρ, ο πρώην πρόεδρος έλαβε σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώθηκαν γύρω του. Πολλοί από αυτούς πίστεψαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι αρχές επιβολής του νόμου τον είχαν στοχοποιήσει για να τον κρατήσουν εκτός αξιώματος.

Αρκετοί σύμμαχοι του Ντε Σάντις λένε ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια περίμενε πάρα πολύ καιρό για να γίνει υποψήφιος, ενώ έκανε ελάχιστα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στις επιθέσεις του Τραμπ όλο εκείνο το διάστημα αναμονής της υποψηφιότητάς του, επιμένοντας ότι δεν ήταν υποψήφιος.

Η προεκλογική του εκστρατεία ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 αλλά όχι χωρίς εμπόδια. Ο Ντε Σάντις απέλυσε περίπου 38 υπαλλήλους τον Ιούλιο και έδιωξε τον διευθυντή της εκστρατείας του τον Αύγουστο, σπέρνοντας εικόνα εσωτερικού χάους από την οποία αποδείχθηκε δύσκολο να ξεφύγει.

Ανέθεσε μεγάλο μέρος των εργασιών της προεκλογικής του εκστρατείας στην super PAC, η οποία μπορεί να δέχεται δωρεές απεριόριστου μεγέθους, αλλά δεν μπορεί να συντονίζεται με την ίδια την εκστρατεία.

Το προεκλογικό του επιτελείο και η PAC άρχισαν να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Μια σειρά διαδοχικών αποχωρήσεων ανώτερων στελεχών από την PAC τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δημιούργησε μια αίσθηση αναταραχής που ενίσχυσε την αφήγηση ότι η εκστρατεία του κυβερνήτη ήταν ανεπανόρθωτα πληγωμένη.

Το βράδυ της Κυριακής, στο άκουσμα της αποχώρησης του Ντε Σάντις ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε στην άκρη τις πολύμηνες επικρίσεις του κατά του κυβερνήτη της Καλιφόρνια και γιόρτασε τον άλλοτε αντίπαλό του ως τον νεότερο υποστηρικτή του

«Θέλω απλώς να ευχαριστήσω τον Ρον και να τον συγχαρώ που κάνει πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ. «Ήταν πολύ ευγενικός και με υποστήριξε. Το εκτιμώ αυτό και επίσης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Ρον», σημείωσε.

Η είδηση της απόσυρσης του Ντε Σάντις ήταν το αποκορύφωμα μιας μακράς, αγωνιώδους πτώσης.

Το «αστέρι» των ρεπουμπλικανών

Μόλις την άνοιξη του 2023, ο πρώην δικηγόρος του ναυτικού και δεξιός βουλευτής θεωρούνταν ευρέως ως ο Ρεπουμπλικανός που ήταν πιθανότερο να εμποδίσει τον Τραμπ να γίνει υποψήφιος για τρίτη εκλογική αναμέτρηση, εν πολλοίς προσπαθώντας να προσφέρει τις σκληρές πολιτικές του Τραμπ χωρίς το συνακόλουθο δράμα που κουβάλαγε μαζί του ο πρώην πρόεδρος.

Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, οι υποστηρικτές του με το βλέμμα στραμμένο στο 2024 φώναζαν «άλλα δύο χρόνια» και η New York Post τον ονόμασε «DeFuture» (σ.σ. ΤοΜέλλον).

Όμως, παρά την τρομερή συγκέντρωση χρημάτων, τη φαινομενικά ισχυρή δομή της εκστρατείας, τις ισχυρές δημοσκοπήσεις και την μαγική εικόνα του Ντε Σάντις με την εντυπωσιακή σύζυγό και μητέρα των παιδιών του, λίγα πράγματα πήγαν καλά.

Η σκληρή δεξιά ατζέντα του Ντε Σάντις αντιμετώπισε προβλήματα, όταν επέλεξε να τα βάλει με την Disney, έναν κυρίαρχο εργοδότη στη Φλόριντα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους μήνες που ακολούθησαν, ο κυβερνήτης εμφανίστηκε αμήχανος και αδέξιος. Για μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους παράγοντες επιρροής που παραμονεύουν εκεί, η επακόλουθη σειρά από χλευαστικά μιμίδια δεν θα μπορούσε να είναι μέσα στο σχέδιο.

Υπήρξε δε, ένα σκάνδαλο σχετικά με μια προσπάθεια να αλλάξει η διδασκαλία της ιστορίας στα πολιτειακά σχολεία, όσον αφορά τη θέση της δουλίας στο παρελθόν της Φλόριντα. Υπήρξαν απόπειρες τρολαρίσματος των Δημοκρατικών για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μεταναστών χωρίς χαρτιά σε πολιτείες που διοικούνται από τους Δημοκρατικούς με λεωφορεία ή αεροπλάνα. Αυτή η πολιτική κατέληξε επίσης στα δικαστήρια.

Καθώς η δημοσκοπική διαφορά από τον Τραμπ μεγάλωνε και καθώς η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι μετακινούνταν σταθερά στο πεδίο, ο Ντε Σάντις αναζητούσε τρόπους για να αντεπιτεθεί.

Τον Νοέμβριο έκανε το απροσδόκητο βήμα να συζητήσει με έναν Δημοκρατικό σε ντιμπέιτ αλλά ούτε αυτό πήγε καλά. Η εικόνα του «σταρ» κατέρρευσε όσο γρήγορα χτίστηκε.


Πηγή