Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στους «κυρ-Παντελήδες»

Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πλασάρει το αφήγημα για «νέα αρχή», «κεντροαριστερή στροφή» και σοσιαλδημοκρατίες, έρχεται η επικαιρότητα και το σαρώνει με ένα φύσημα.

Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα: έρχονται διαρκώς και σπρώχνουν το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ πίσω στα αδιέξοδα ενός ακτιβιστικού κινήματος διαμαρτυρίας και το απογυμνώνουν από τα χαρακτηριστικά ενός σοβαρού κεντροαριστερού κόμματος που υποτίθεται ότι επιδιώκει να γίνει.

Με άλλα λόγια, έρχονται οι βαριοπούλες και τα στυλιάρια, και διαλύονται τα όνειρα για κεντροαριστερή ηγεμονία. Η μπαχαλο-σπηλιά παίρνει το πάνω χέρι.

Πάρτε για παράδειγμα όσα έγιναν πρόσφατα με τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Μια μειοψηφία φοιτητών, οπλισμένη με κράνη, βαριοπούλες και ρόπαλα, προσπαθεί να επιβάλλει στα πανεπιστήμια το δικό της «δίκιο»: δέρνει πρυτάνεις, γκρεμίζει βιβλιοθήκες, παρεμποδίζει τα μαθήματα, βρίζει τα ΜΑΤ και απειλεί καθηγητές. Και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό; Στηρίζει το μπάχαλο, διαμαρτύρεται όταν η αστυνομία επιβάλλει την τάξη, δεν ενοχλείται από τη διάλυση. Ο Αντώνης Λιάκος, ας πούμε, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε: «Με πρόσχημα την προστασία των βιβλιοθηκών στέλνει τα ΜΑΤ στις σχολές, να βιαιοπραγούν, να δέρνουν, να σακατεύουν τα παιδιά μας». Φυσικά, κανείς δεν σακατεύτηκε στο ΑΠΘ, υγιέστατος βγήκε στα κανάλια ο νεαρός που υποτίθεται ότι υπέστη κάταγμα γνάθου. Η κλασική Φωσκολιάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και συγκινηθεί κανένας αφελής. Αυτή είναι η μπαχαλο-σπηλιά που λέγαμε.

Εντωμεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να πάρουν το μάθημα τους με τη μεσαία τάξη που αντιμετώπιζαν εχθρικά, αποκαλώντας τους «μενουμευρωπαίους» [και την έχασαν], απλά άλλαξαν ρητορική και τους αποκαλούν πλέον #κυρπαντεληδες, διατηρώντας την εχθρικότητα. Βουλευτές, στελέχη και τρολ του ΣΥΡΙΖΑ βρίζουν νυχθημερόν τους «νοικοκυραίους Κυρ-Παντελήδες» στα social media, με αφορμή τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια.

Και για να μην έχετε κενά, κυρ-Παντελήδες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που θέλουν βιβλιοθήκες, και προοδευτικοί αυτοί που τις γκρεμίζουν. Κυρ-Παντελήδες είναι όσοι θέλουν πανεπιστήμια χωρίς δεσμευμένους χώρους από καταληψίες, χωρίς τραμπούκους, με ευταξία και ελεγχόμενη είσοδο, με ΑΕΙ καθαρά και λειτουργικά, που βγάζουν πτυχιούχους στην αγορά. Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ με το «κυρ Παντελήδες» ειρωνεύονται τον μέσο Έλληνα. Αυτόν που εργάζεται, πληρώνει τους φόρους του, σπουδάζει τα παιδιά του. Ενώ όταν μιλάνε για το «παλληκάρι», εξυμνούν τον τραμπούκο που σπάει βιτρίνες, γήπεδα, σχολεία. Οι κανονικοί άνθρωποι που θέλουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, να σπουδάζουν τα παιδιά τους, να χαίρονται τη ζωή τους, με ασφάλεια και σιγουριά μπορεί να είναι ακόμη και «Κυρ-Παντελήδες ζυμαρώκολοι», σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, βερσιόν Φιλοθέης.

Πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη, με στόχο να την απαξιώσει και να την ακυρώσει. Όσοι δεν φόρεσαν κουκούλες, δεν κράτησαν ρόπαλα με κόκκινες σημαίες, δεν έσπασαν βιτρίνες, δεν πετάνε μολότοφ, δεν βγήκαν σε πορείες υπέρ Κουφοντίνα φωνάζοντας «γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», αυτοί είναι οι Κυρ-Παντελήδες. Όλοι δηλαδή οι κανονικοί άνθρωποι που θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στα πανεπιστήμια, να μπουν στις βιβλιοθήκες και να μάθουν γράμματα, αντί να παριστάνουν τον χτυπημένο αγωνιστή. Και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων υπερασπίστηκε την ευταξία στα ΑΕΙ (Marc: «Ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία λέει το 62,1%), οι αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στο βουνό: από τον Φίλη ως τον Γαβρόγλου, από τον Σκουρλέτη ως τον Μπάρκα, από τον Ηλιόπουλο ως τον Πολάκη, όλοι έβγαλαν τα επαναστατικά ξίφη από το ζωνάρι: Υποστήριξαν τους κατεδαφιστές της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ. Τάχθηκαν με το μέρος όσων συντηρούν μια ελεεινή αίθουσα που κατ’ ευφημισμόν ονομαζόταν στέκι. «Χίλιες φορές με τις βαριοπούλες», αποφάνθηκε η «Αυγή». «Εξάλλου, ο ρόλος τους είναι να γκρεμίζουν τα άχρηστα πράγματα», πρόσθεσε, δηλαδή τις βιβλιοθήκες. Μια Αριστερά που στηρίζει τα πιο χυδαία οπαδικά χαρακτηριστικά, υποθάλπει μια νεολαία που αποθεώνει την ανευθυνότητα και την ασυνέπεια, στηρίζει την βαριοπούλα έναντι της θετικής προσπάθειας, το αντιεξουσιαστικό στέκι έναντι της επιστημονικής κατάρτισης των φοιτητών. Κάποιοι καίγανε βιβλία το ’33 στο Βερολίνο, οι ψεκασμένοι αντιεμβολιαστές έκαψαν βιβλία το 2021 και οι αναρχοαριστεροί κατέστρεψαν βιβλιοθήκη του ΑΠΘ το 2022. Αλλά μη τους πείτε φασίστες, είναι προοδευτικοί.

Τι κακό κάνουν οι «Κυρ-Παντελήδες» και δέχονται αυτή την ανελέητη επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι γιατί δεν ακολουθούν το αφήγημά τους περί δήθεν επαναστατικότητας. Δεν πείθονται από τον Γαβρόγλου ότι τα καλά πανεπιστήμια είναι τα κατεστραμμένα πανεπιστήμια. Δεν δίνουν τις απαντήσεις που θα’πρεπε στις δημοσκοπήσεις για να βγάζουν πρώτο το κόμμα της Κουμουνδούρου. Δεν βγαίνουν στις πλατείες των Αγανακτισμένων για να φέρουν πίσω τον Πολάκη και τον Ραγκούση. Θέλουν μια Ελλάδα «μένουμε Ευρώπη» και όχι ένα υποκατάστατο του Μαδούρο, θέλουν ένα νέο πανεπιστήμιο για τα παιδιά τους, χωρίς ανομία και βαριοπούλες, θέλουν σοβαρούς και μορφωμένους πολιτικούς, με καλά αγγλικά. Εν ολίγοις, οι Κυρ-Παντελήδες χαλάνε το αφήγημα και την προοπτική του τσαμπουκά, δεν κάθονται σούζα στον Πούτιν, δεν πείθονται με την ψευτοεπαναστατική ρητορία.

Ωστόσο με ψόφους, πηγάδες και επίθεση στους Κυρ-Παντελήδες δεν κερδίζονται εκλογές. Και δεν χρειάζονται άλλες δημοσκοπήσεις για να καταλάβουν κάποιοι ότι αυτή η τακτική είναι πολιτικά αυτοκτονική. Είναι δείγμα μια πολιτικής απόγνωσης, που οδηγεί στην επιθετικότητα, στην εχθροπάθεια και εν τέλει στο μίσος. Επειδή δεν μπορώ να σε πείσω, σε βρίζω!


Πηγή