Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Για εκκαθάριση 35.000 μαχητών στη Συρία κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν σκοτώσει 35.000 μαχητές των ανταρτών και πέτυχαν να σταματήσουν μια αλυσίδα επαναστάσεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Μιλώντας σε συγκέντρωση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Σόιγκου είπε πως η επέμβαση της Μόσχας εμπόδισε την κατάρρευση του συριακού κράτους.

«Είμαστε τώρα ισχυρότεροι από οποιονδήποτε ενδεχόμενο επιτιθέμενο», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ίδια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Ο Σόιγκου είπε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 18.000 εξόδους στη Συρία αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση του Κρεμλίνου πέρυσι, καταστρέφοντας 725 στρατόπεδα εκπαίδευσης, 405 εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονταν όπλα και σκοτώνοντας 35.000 μαχητές.

«Η αλυσίδα των ‘χρωματιστών επαναστάσεων’ που επεκτείνονταν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχει σπάσει», είπε ο Σόιγκου.

Ο Σόιγκου είπε ακόμη πως οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας θα ενισχυθούν το επόμενο έτος με τρεις επιπλέον μονάδες με σύγχρονο εξοπλισμό και πως η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει πέντε αναβαθμισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Εξάλλου, ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν συζητά το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στις συνομιλίες που διεξάγει με το Ιράν και την Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τρίτη και συμφώνησαν να συνδράμουν την επίτευξη μιας νέας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε πρόσφατες επιθέσεις μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη βόρεια συριακή πόλη αλ-Μπαμπ έχει φθάσει τους 16, ενώ άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σε ομιλία του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα, ο Φικρί Ισίκ είπε πως συνολικά 35 τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί αφότου υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες εισέβαλαν στη βόρεια Συρία στις 24 Αυγούστου σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη».

Ο Ισίκ είπε πως συνολικά 1.005 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν «εξουδετερωθεί» στη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Πρόσθεσε πως το ΙΚ προβάλλει μανιώδη αντίσταση κοντά στην αλ-Μπαμπ.


Πηγή