Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Για εξέγερση κατηγορείται ο ηγέτης των Καταλανών, σε τεντωμένο σκοινί η Ισπανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη. Η ισπανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας, αίροντας την αυτονομία της περιοχή. Την ίδια ώρα, ηγέτης των Καταλανών, Κάρλες Πουτζντεμόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με δίωξη για εξέγερση.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Άρση της αυτονομίας της Βαρκελώνης

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να σκοτώσουν το Σύνταγμά μας», είπε νωρίτερα ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε απευθύνει προηγουμένως έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν αλλάζει τίποτα για την Ε.Ε.»

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ. Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά της, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης. Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

localStorage.clear();


Πηγή