Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δήλωση που μάλλον έσβησε τις ελπίδες για άμεσο τερματισμό του εμπορικού πολέμου, επιχείρησε να εξηγήσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο Τραμπ, από το Λονδίνο όπου συμμετέχει στη σύνοδο του NATO, είπε χθες ότι η υπό διαπραγμάτευση καταρχήν συμφωνία ενδέχεται να μην υπογραφεί παρά μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο Reuters, ο Ρος εξήγησε πως περισσότερη σημασία για τη χώρα του έχει η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα, παρά το εάν θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου ή τον επόμενο Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ρος εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μένει ακόμη να οριστικοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι αγορές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από την κινεζική πλευρά και ο μηχανισμός επαλήθευσης της εφαρμογής της, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

«Αυτό που προσπαθούσε να πει» ο Αμερικανός πρόεδρος «είναι πως χρειαζόμαστε μια σωστή συμφωνία. Το εάν θα την κλείσουμε τον Δεκέμβριο, ή τον επόμενο Δεκέμβριο, ή κάποια άλλη χρονική στιγμή, είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από το να εξασφαλίσουμε μια σωστή συμφωνία» επέμεινε ο Ρος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Ρος διαβεβαίωσε πως αναμένει σε κάθε περίπτωση ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Όμως, σε περίπτωση που ο Τραμπ ηττηθεί και δεν έχει κλειστεί στο μεταξύ η συμφωνία με την Κίνα, η διαπραγμάτευση θα γίνει «το πρόβλημα κάποιου άλλου», πρόσθεσε.


Πηγή