Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δένδιας από Λουξεμβούργο: Το «μνημόνιο» Λιβύης-Τουρκίας δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

Το «μνημόνιο» του υπογράφηκε μεταξύ της Τρίπολής και της Τουρκίας «δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Τόνισε επίσης ότι στο Συμβούλιο θα συζητηθούν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία αλλά και η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι αύριο θα προσπαθήσει να βρεθεί στο Κίεβο.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Νίκου Δένδια

«Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο να κάνουμε μια νέα συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία, κατά τη φάση αυτή της αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής. Για εμένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο.

Από εκεί και πέρα, έχουμε να συζητήσουμε για τη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μία Συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και είναι εξαιρετικά σημαντική, ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στη Μεσόγειο.

Θα έχω, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω το Συμβούλιο για το δήθεν «μνημόνιο» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες. Ένα «μνημόνιο», το οποίο δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Δείτε το tweet του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια


Πηγή