Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Δένδιας: Προσπάθειά μας να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας

Στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να έχει πάντα παρουσία στις συζητήσεις που αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο στο Τολέδο.

«Η ελληνική προσπάθεια είναι να είμαστε πάντα παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις, να έχουμε άποψη και να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη την πάγια θέση και της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η θεματολογία της συνάντησης

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στη θεματολογία της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Δένδιας: Θαύμασε τα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο μουσείο El Greco, στο Τολέδο

Όπως είπε, θα συζητήσουν για την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, «κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε παρουσία τόσο στο Κόσοβο όσο και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην επιχείρηση “Αλθαία”»

Πρόσθεσε ότι θα γίνει συζήτηση για τις προκλήσεις στο περιβάλλον ασφαλείας που πηγάζουν από την Αφρική. «Θα συζητήσουμε για τον Νίγηρα» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι είχε επισκεφτεί τον Νίγηρα και γνωρίζει τον Πρόεδρο Μπαζούμ, που τώρα είναι κρατούμενος. Επίσης για τη Μοζαμβίκη, όπου υπάρχει ελληνική στρατιωτική παρουσία, όπως και ελληνική κοινότητα.

Στο Τολέδο και ο Γιεραπετρίτης

Στο Τολέδο της Ισπανίας βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο άτυπο συμβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα θέσει το ζήτημα της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και τη μεταναστευτική διάσταση του θέματος και θα εκφράσει τις ανησυχίες της Ελλάδας στους ομολόγους του.

Η Ελλάδα έχει και μάτια και παρουσία σε όλες αυτές τις εξελίξεις στην Αφρική, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή